fbpx

Medve gondok

0

Egy éjszaka alatt három helyen is intézkedniük kellett a csendőröknek Tusnádfürdőn és Csíkszeredában. Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet, és így a lakosságot is veszélyeztetik.

Tusnádfürdőn egy anyamedvét és bocsát távolították el egy ház udvaráról éjszaka a csendőrök, míg Csíkszeredában a Hunyadi János utcában kellett közbeavatkozniuk, miután itt is feltűnt egy medve.

Ezt követően ismét Tusnádfürdőről érkezett bejelentés arról, hogy az Olt partja mellett fekvő kempingbe egy sérült vad tévedt be. Csendőrök és Albert Tibor polgármester is a helyszínre érkezett, miután a kemping őre értesítette a hatóságokat.

A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot betiltotta.

Korábban a tárca évente 400-450 medve elejtésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a környezetvédelmi minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján minisztériumi engedéllyel lehet terítékre hozni vagy áttelepíteni a veszélyes nagyragadozókat.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*