fbpx

Ünnepnap

0

A Bükki Kürtösök, a Bakony Kürtegyüttes, a Vadászkamara Kürtegyüttes és a Viharsarok Kürtegyüttes tagjainak közreműködésével hangzott el Gyülekezés, majd az Üdvözlés szignálja szeptember 8-án, Putnokon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), a 26. Országos Vadásznap nyitó perceiben. Az ünnepség Hubertus ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, amelyet Cseh István kanonok és Dérer Zsolt református lelkész celebrált.

Az áhítat után a színpad eseményei a 2021-ben esedékes, „Egy a természettel” elnevezésű világkiállítás jegyében folytatódtak. Elsőként dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Magyarország miniszterelnök-helyettese tartotta meg ünnepi beszédét, amelynek első felében szólt az elmúlt időszak vadászattal kapcsolatos sikereiről (például a fegyvertörvény normalizálás, a 20 éves üzemtervi ciklus bevezetése, vagy az afrikai-sertéspestis elleni fellépés), majd a világkiállításig vezető útról. Ennek stációi közül kiemelendők az infrastruktúrával kapcsolatos munkák, például a HUNGEXPO területén zajló fejlesztések, amelyek várhatóan 2020-ra készülnek el. Beszéde után az érdeklődők a Vadászkamara Kürtegyüttes előadásában hallhatták meg a három esztendő múlva esedékes világkiállítás szignálját.

Fotók: Kókai Márton

A felszólalók közül gróf Károlyi József, a világkiállítás miniszteri biztosa következett, aki beszédében kiemelte: tisztelni, óvni és védeni kell a természetet, mert mindent tőle kapunk. Szólt arról, hogy az ipari forradalom óta az emberiség elveszítette a kapcsolatot a környezetével, ezért gondolják sokan tévesen, hogy a természet rendjének fenntartása csak beavatkozás nélkül őrizhető meg. Véleménye szerint fenntartható, szakértő gazdálkodásra van szükség minden területen, így a vadászat, az erdőgazdálkodás, vagy a halászat terén is. A 2021-ben esedékes rendezvénynek az egyik legfőbb célja, hogy ezen ágazatok bemutathassák: nem a természet ellen, hanem érte tevékenykednek. A miniszteri biztos beszéde után felkérte dr. Semjén Zsoltot, hogy segítsen neki a világkiállítás logójának leleplezésében. A zöld és arany színekben pompázó művészeti alkotást a nézők hangos tapssal fogadták.

Az ünnep hátralévő részében a jelenlévők további vadászattörténelmi eseményeknek lehettek tanú. Elsőként esett meg ugyanis, hogy a 19 megyei zászló és a magyar vadászok zászlaja egy helyen szerepelt. A lobogókat az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészei és a Diana Vadászhölgy Klub tagjai hozták be, mindeközben pedig a „Háromkő-Bérc” Vadásztársaság területén esett szarvasbikát a színpad előtt helyezték terítékre.

Fotók: Kókai Márton

Összességében mind szakmailag, mind civil szemmel nézne igencsak elégedettek lehettek a résztvevők, mert az eseményt szervező vadászkamara mind a helyszín kialakításával, mind az apró részletekre való odafigyeléssel kitűnt az elmúlt évek hasonszőrű rendezvényei közül, sőt, mondhatjuk, hogy az utóbbi évek legjobb vadásznapján vagyunk túl. Nehéz felidézni például olyan „társrendezvényt”, ahol egy tornateremben tartott trófeaszemlét ilyen „műgonddal” és odafigyeléssel építettek volna fel. Ezúttal a különféle „bóvli-” és cukorkaárusok is elmaradtak, a rendezvényt tehát minden szempontból a vadászat köré szervezték meg. Mindenképpen megemlítendő a „nulladik napon” (szeptember 7-én) tartott, vadászkürtösöket, illetőleg Mága Zoltán hegedűművész ünnepi műsorát felvonultató koncert, amelyre a világörökség részeként számon tartott Aggteleki Cseppkőbarlangban került sor.

A vadásznap végén Tóth Á. Dénest, a programok főszervezőjét, egyben a megyei vadászkamara titkárát kértük fel egy gyors értékelésre:

– Az eddigi visszajelzések alapján nagy örömmel újságolhatom, hogy mindenkinek egyöntetűen elnyerte a tetszését az idei országos vadásznap, amely nem jöhetett volna létre a szervezőtársaim, munkatársaim fáradtságos munkája és természetesen az érdeklődők nélkül!

Forrás: K.M.

 

Kitüntetések

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje: Pap Gyula, Prof. Ing. Juraj Ciberej

Magyar Nemzeti Vadászrend: Rácz Fodor Gábor, dr. Házas József

Magyar Vadászatért Érdemérem: Kriston Nándor, dr. Szemethy László

Kamarai Aranyérem: Lipp Adrienn, Zay Adorján, Pukánszki Zoltán

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Vadászatáért kitüntetés: Tóth Á. Dénes

Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett: Bélusvölgye Vadásztársaság

Nimród Érem: dr. Molnár Tamás

Kiváló Ifjú Nimród Vándordíj: ifj. Bóta István

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*