fbpx

Konferencia az Európai Parlamentben

0

Az európai vadászok tisztában vannak azzal, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) kritikus segítséget nyújt a mezőgazdasági területek fenntartásához. Azonban, a jelenlegi KAP számos jelentős negatív hatással bír a környezetre, biodiverzitásra, valamint számos vadászható és védett fajra a mezőgazdasági területeken. A legtöbb apróvad populáció drasztikusan csökkent az intenzív gazdálkodás (a rovarok számával együtt csökkent a minőségi élőhely és táplálékforrás), és a nem megfelelő termelés következtében.

A következő KAP (2020 után) fejlesztésének érdekében a Nemzetközi Vadászati Szövetség (FACE) egy konferenciát szervezett szeptember 4-én az Európai Parlamenti Képviselők, az Európai Bizottság Képviselői, az európai vadászati szövetségek delegáltjai és egyéb érdekeltek részvételével.

Mr Oliver Diana, az Európai Bizottság Politikai tisztviselője kijelentette, hogy a mezőgazdaság és a biodiverzitás szorosan összefonódnak, és hangsúlyozta a gazdálkodók kulcsfontosságú szerepét az élelmiszergyártásban és a természetes erőforrások gazdálkodásában.  Kiemelte a biodiverzitással kapcsolatos kihívásokat, nyomatékosította, hogy a jelenlegi KAP nagymértékben segíti a fenntartható gazdálkodást, és az ezzel kapcsolatos környezetvédelmi szabályozások alkalmazását. Felvázolta a várható változásokat 2020 után, melyben több önállóságot és szubszidiaritást kapnak a tagországok.

Egy, a félidőben végzett vizsgálatoknál megállapították, a jelenlegi agrárpolitika kudarcot vallott a biodiverzitás csökkenésének megállításában.  Az 5 százalék kötelező ökológiai jelentőségű területek közül számos egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben felel meg rovarok, madarak és emlősök számára. Hogy megállítsuk a biológiai sokféleség további elvesztését, legalább 5% igazi ökológiai jelentőségű területeket kell létesíteni. – Nyilatkozta Prof. Dr. Klaus Hacklander, a Bécsi Természetes Erőforrások és Élettudományok Egyetemének professzora.

Oana Neagu, az Európai Unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezetének, a Copa-Cogeca Általános Ügyek Igazgatója bemutatta a KAP főbb céljait. Felhívta a figyelmet, hogy fontos társadalmi és gazdasági szerepe van a gazdálkodóknak, hogy elérhető áron tartsák az élelmiszerek árát, bevételük pedig majdnem a felét, 46,5 százalékát teszi ki az átlagos jövedelemnek.

Ariel Brunner, a BirdLife program politikai vezetője szerint a biodiverzitás válsága a Közös Agrárpolitika eredménye, és megkérdőjelezte, hogy a következő KAP bármilyen változást fog hozni.

Werner Khun, egy német gazdálkodó, vadász és a biológiai sokféleség szakértője kifejtette, drasztikusan csökkentek a vadvilág számára nélkülözhetetlen életterek, mely a mezei nyúl, fogoly, pacsirta és fácán állomány drámai csökkenéséhez vezetett. Hozzátette, sokkal kevesebb bürokráciának kéne teret engedni, szankciókat bevezetni és több támogatást biztosítani a valóban ökológiai értékű területekre.

A konferencia vezetője, Karl-Heinz Florenz Parlamenti Képviselő, az Európai Parlament „Biodiverzitás, Vadászat és Vidékfejlesztés” munkacsoport elnöke újabb megbeszélések időpontját tűzte ki.

Forrás: FACE

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*