fbpx

Vad Európa – élet farkasokkal, medvékkel és más vadállatokkal

0

Kutatók, erdészek, vadászok és természetvédelmi szakemberek gyűlnek össze szeptember 16-19. között egy nagyszabású konferencián Németországban, hogy megvitassák az ember és a vadvilág közötti konfliktusokat, és közelebb kerüljenek a megoldáshoz.

Hivatalos becslések szerint jelenleg körülbelül 12 000 farkas, 17 000 medve, 9000 hiúz és 1200 rozsomák él Európa-szerte. Az elmúlt időszak médiaközvetítései és a közösségi médiában észlelt reakciók azt mutatják, hogy ezeket az állatokat még mindig veszélyforrásként tartják számon az emberek.

Hogy segítsék a nagyragadozókkal kapcsolatos előítéletek felszámolását, az EuroLargeCarnivores LIFE projekt partnerei – többek között a WWF Magyarország is – megrendezik a nagy jelentőséggel bíró tengeren túli konferenciát, a Pathways-t. A konferencia célja a vadvilággal kapcsolatos konfliktusokról folytatott szakmai párbeszéd az egyes érdekcsoportok képviselőinek bevonásával.

A konferenciát a Coloradói Állami Egyetem alapította. Az Alfred Toepfer Academy, a Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, a WWF és az – Európai Unió által finanszírozott – EuroLargeCarnivores projektnek köszönhetően most először Európa ad otthont az eseménynek.

A Pathways olyan megoldások kidolgozására fókuszál, amelyek összhangban állnak a természetvédelmi törvényekkel. A világ különböző részeiről érkező kutatók, erdészek, vadászok és természetvédelmi szakemberek 2018. szeptember 16-19. között találkoznak a németországi Goslarban, hogy megvitassák a már létező és jövőbeni kihívásokat a vadvilág és ember között előforduló konfliktusokkal kapcsolatban. A konferencia egyik napján különösen nagy figyelmet fog kapni a gyakorlati szakemberek – például pásztorok, vadászok, erdészek, természetvédelmi őrök – közti tapasztalatcsere.

A konferenciával egy időben egy több nyelven elérhető digitális platformot is elindítanak a www.eurolargecarnivores.eu oldalon. Itt a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat, ajánlhatnak és megvitathatnak már létező megoldásokat. Számos jó gyakorlat példája bizonyítja, hogy a nagyragadozókkal történő együttélés sikeres lehet, ha az érintett felek érdekeit képesek vagyunk egymáshoz közelíteni.

A ragadozókra a történelmi korok óta versenytársként tekint az ember. A közvetlen üldözések, az élőhelyvesztés, valamint a környezeti terhelés fokozódása miatt a XX. század nagy részében a ragadozók állománya és elterjedési területe világszerte csökkent. Az utóbbi néhány évben azonban Európában bizonyos nagytestű ragadozók, amilyen például a farkas és a barnamedve, visszahódítottak olyan területeket, ahol évek óta nem voltak jelen. Ez új kihívások elé állítja természetvédelmi szakembereket, kutatókat és a gazdálkodókat egyaránt. Az ember-vadvilág konfliktusokkal foglalkozó kutatások száma az utóbbi években folyamatosan nőtt. A téma iránti igényt felismerve kerül sor a „Pathways” nemzetközi tudományos konferencia megrendezésére. „A konferenciának eredetileg helyet biztosító Coloradói Állami Egyetem idén először szervezi konferenciáját Európába. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a gyakorlati szakemberek és kutatók együtt vitassák meg az ember-vadvilág konfliktusokkal kapcsolatos konszenzus alapú megoldásokat” – mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozóprogram-vezetője.

Forrás: WWF

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*