fbpx

Medve támadt egy székelyföldi biciklisre

0

Borboly Csaba megyei tanácselnök a Facebookjára rakott ki interjút a sebesülttel, aki a kórházi ágyban fekve mesélte el a történteket. Egy olyan kukoricatábla mellett biciklizett el, amiben – mint kiderült – nyolc medve tartózkodott. Ezek közül négy kirohant az útra, de három azonnal vissza is fordult. A férfi megijedt, elesett, és egy legalább 400 kilós barnamedve rontott rá. Az áldozat a biciklijével próbált védekezni, megdobta vele a medvét, de nem tudta elkerülni a karmolásokat.

A kórház igazgatója az MTI-nek elmondta: mentővel hozták be a sérültet Csíkszeredába, a kórház sürgősségi ügyeletére. Az áldozat felszíni karmolásokat szenvedett a combján, derekán és a fartáján, ezeket kezelték, és átszállították a férfit a fertőző osztályra. Az igazgató hozzátette, a páciensnek több napig a kórházban kell maradnia az ilyen esetekre előírt kezelésre.

Borboly Csaba felvette a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal, már szeptember 20-án benyújtják a minisztériumba a medve terítékre hozására vonatkozó kérelmet. Borboly arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt évek tapasztalata szerint a kukoricatáblák környékén ősszel fokozódik a medveveszély, és szerinte csak a prevenciós kvóták elfogadásával lehet a helyzetet kezelni.

Hargita megyében az év eleje óta már tíz ember került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve elejtésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, külön minisztéiumi engedéllyel terítékre lehet hozni, vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*