fbpx

79 éve védett a Debreceni Nagyerdő

0

Éppen 79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot. Az Ohatitól a Gúthi erdőig 35 helyen és 74 hektáron jelöltek ki akkor természeti emlékeket. Erre az eseményre emlékeztek a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének Kartács utcai központjában.

Az ünnepségen Gencsi Zoltán erdőmérnök mondott beszédet. Az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportjának elnöke felidézte a Nagyerdő védetté nyilvánításának történetét. Úgy fogalmazott: a magyar természet-megőrzési törekvések e jelentős állomását követően fonódott szorosan össze a három szó: Debrecen – Nagyerdő – Természetvédelem. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma már több mint 100 ezer hektár kiterjedésűek a védett területek Hajdú-Biharban, vagyis 79 év alatt száz nagyerdőnyi terület került védelem alá. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak a közelmúltban elhunyt Rakonczay Zoltán erdőmérnöknek, az intézményes természetvédelem atyjának – jelentette ki Gencsi Zoltán.

A beszéd után a Helyi Csoport képviselői és a Debreceni Erdészet munkatársai megkoszorúzták a Nagyerdő védetté nyilvánításának emléket állító kopjafát.

Forrás: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*