fbpx

Field Trial verseny retrieverek számára

0

Az idei év első Field Trial nemzetközi versenyét retrieverek számára november 3-4-én rendezte meg a Magyar Retriever Munkakutya Sportegyesület. A klub mögött egy évtized tapasztalata áll ezen nagyszabású versenyek rendezésében.

Első napon Filip Bollen Belgiumból és Roy Ehbel Hollandiából érkezett bírálni. A Tordasi Őzbak Vadásztársaság területén folyt mind a két napon a verseny, ami egy apróvad vadászat. 14 páros állt vonalba mind a két napon, Európa különböző országaiból. A vadászok Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából és Ausztriából érkeztek, akik egyébként mind versenyeznek retrieverekkel, és sokuk bírálni is szokott hasonló rendezvényeken.

A retrieveres field trial versenyek sok más versennyel ellentétben valódi vadászati helyzetek, és nem mesterséges, rutinszerű feladatok elé állítja a kutyákat. Egy ilyen magas szintű versenyen nem csak az számít, mennyire jó az orruk, vagy milyen a keresési stílusuk. Sokkal többet nyom latba a terhelhetőség – az első elhozásig sokszor órákat kell várnia egy-egy magasabb rajtszámú kutyának, és még akkor is könnyen irányíthatónak és tiszta fejűnek kell maradnia, ha már 5 órája vonalban van. Azt, azt hiszem, meg sem kell említenem, hogy a tökéletes lábmunka alapkövetelmény, ahogyan a nyüszítés is azonnali kizáró hiba. Ezen a versenyen, csak a legkiválóbb kutyák lehetnek sikeresek – ha szerencséjük van.

Az első napon nem került a CACIT cím kiadásra, az első helyezett már nemzetközi Field Trial Champion címmel rendelkező, Think Twice Go Get It, Laura Lazaretto 6 éves golden retriever szukája lett, nagyon jó minősítéssel. A vadászok által legjobbnak ítélt kutya, Böszörményi Andrea 3 éves labrador retrievere, Brookbank Dragonfly volt – aki következő napon is bezsebelte ezt a címet.

Második napon Lydia Goosens és Roy Ehbel bírált, Marek Durka Arapaho Remus Lavondyss labrador retriever kanja lett a CACIT cím nyertese, második pedig Böszörményi Andrea kutyája, Brookbank Dragonfly lett.

Forrás: Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*