Több barna medvét telepítenének a Pireneusokba

0

Újabb barna medvéket kell betelepíteni a Franciaország és Spanyolország között húzódó Pireneusokba a populáció megerősítésére – közölte a barna medvék védelmével megbízott Ferus egyesület.

„A jó hír az, hogy 2018-ban újabb két barna medve érkezett októberben Béarn térségbe. De még hosszú út áll előttünk” – hangoztatták a szervezet illetékesei. A térség biodiverzitásának növelésére telepítették vissza a barna medvéket a határ menti hegyvidékre a nyájaikat féltő állattenyésztők heves tiltakozása ellenére.

A Pireneusok keleti és középső részén, a hegység francia oldalán több mint 40 barnamedve él, a nyugati részen azonban egy vadász 2004-ben kilőtte az ott élő utolsó medvét, Cannelle-t. Két hím barna medvét már korábban betelepítettek a térségbe, Béarn vidékére, ezekhez hoztak októberben nőstényeket Szlovéniából.

A Ferus szakemberei azt remélik, hogy a két nősténynek, Claverinának és Soritának már jövőre bocsaik lesznek. A környezetvédők szerint létfontosságú a térség törékeny ökoszisztémájának fenntartása, amelyet az emberi tevékenység és a klímaváltozás veszélyeztet.

Szakértők szerint a Pireneusok keleti és középső részén élő, két ütemben, 1996-ban és 2006-ban megalapozott medvepopuláció még nem eléggé életképes, szükség van a mennyiségi, de még inkább a minőségi (genetikai) megerősítésükre.

A Pireneusokban ma élő összes medve Szlovéniából származik, vagy onnét betelepített egyed leszármazottja. A medvék betelepítése nyomán idén 70 százalékkal, 448-ra nőtt a juhtenyésztők által a francia kormányhoz benyújtott kártérítési kérések száma csak Ariège megyében, ahol a leghevesebb az állattenyésztők ellenállása a környezetvédők tervei ellen.

A Ferus közölte azt is, hogy a franciaországi farkaspopuláció is veszélyben van, idén 45 egyedet lőttek le a kormány által engedélyezett programban, amely lehetővé teszi az állattenyésztőknek a vad elejtését, ha az veszélyezteti a nyájat.

A csoport közölte, hogy decemberben panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a francia állam ellen, mondván az nem képes biztosítani a farkasok védelmét.

Franciaországban mintegy 500 farkas él azóta, hogy az 1990-es években elkezdtek visszatérni az Alpokba Olaszország felől, és már máshol is, köztük a Pireneusokban és az északkeleti, Németországgal határos térségekben is előfordul.

Forrás: MTI

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*