fbpx

Népszámlálás a Fővárosi Állat- és Növénykertben

0

A Fővárosi Állat- és Növénykert az új év kezdetekor megtartott népszámlálás szerint összesen 856 faj 8807 egyedét, ezzel Európa egyik legváltozatosabb állatgyűjteményét mutatja be a közönségnek.

A városligeti intézmény Magyarország fajokban leggazdagabb állatkertjének számít, a gyűjtemény változatossága nemzetközi összehasonlításban is kimagasló – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Mint írják, az intézmény állatállománya jelenleg 856 faj 8807 egyedéből, illetve 104 nem egyedileg nyilvántartott tenyészetből áll.

Az emlősöket 131 faj 1312 egyede, a madarakat 152 faj 1225 egyede, a hüllőket 125 faj 831 egyede, a kétéltűeket 32 faj 321 egyede, a különféle halakat pedig 204 faj 4340 egyede képviseli az Állatkertben. A gerinctelenek közül 206 különféle fajjal foglalkoznak, amelyek közül 102 faj esetében van egyedi nyilvántartás 646 egyedre. További 104 gerinctelen faj – elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok – esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek a fajok tenyészetenként szerepelnek a leltárban.

A teljes gyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 132 egyedét mutatják be, de ebből 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

Mint a közleményben kiemelik, a bemutatott egyedek változatos állatcsoportokat képviselnek. A budapesti intézményben igyekeznek minél szélesebb keresztmetszetet bemutatni az élővilág sokféleségéből. Ez a célkitűzés több mint százéves, és eredetileg az intézményt 1911 és 1919 között irányító egykori igazgató, Lendl Adolf nevéhez fűződik, aki már a 20. század első éveiben megfogalmazta e sokféleség bemutatásának fontosságát, több mint fél évszázaddal megelőzve korát.

Lendl Adolf koncepciója nemcsak a vad-, hanem a növényvilágra is kiterjedt, így a városligeti intézmény több mint egy évszázada növénykert is. A bemutatott növényfajok és -változatok száma a négyezret is eléri.

A közlemény szerint a változatos zoolgógiai és botanikai gyűjtemény is hozzájárult ahhoz, hogy az állatkertészeti berkekben mértékadónak tekintett úgynevezett Sheridan-listán, amely Európa 110 vezető állatkertjét pontozza és rangsorolja, a Fővárosi Állat- és Növénykert a hazai állatkertek közül a legmagasabb pontszámot kapta, és az összeurópai mezőnyben is az előkelő 17. helyen áll, Koppenhágával és Dublinnal holtversenyben.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*