fbpx

Életveszélyesek az erdők a Pilisben és a Budai-hegységben – TILOS az erdőlátogatás!

0

Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein.

Ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága a fákon, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét. Nem javult a helyzet kedd reggelre sem, folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő erdőterületen. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében. Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így például továbbra is veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt a keddi napon is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

20141201_dobogoko_4_PPRT

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai tegnap éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak felszabadításán, segítve a katasztrófavédelem munkáját. Budapesten húsz erdészeti szakember motorfűrészekkel és terepjárókkal dolgozik a XII. kerületben és a Budakeszi út térségében. Pilisszentkereszten már hétfő délután erdészeti traktorok is dolgoztak az utakon, az erdészet munkatársai pedig éjszakai ügyeletet láttak el. A Pilisi Parkerdő munkatársai mindenütt részt vesznek az operatív törzsek munkájában.

20141201_dobogoko_2_PPRT

Az erdőállományban keletkezett kár összege még nehezen becsülhető, hiszen a legtöbb terület egyelőre megközelíthetetlen. Több száz hektáron azonban szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatalost is a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz milliós nagyságrendű kárösszegre lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

1511914_754591294620483_5092887382214437418_n

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*