fbpx

Platán, jegenye, tölgyfa az Év Fája díjazottjai közt

0

Az Év Fája címet a legtöbb szavazatot kapó tatai platánfa, a Hős Fa díjat Újlipótváros jegenyefája, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a mikepércsi ezeréves tölgyfa nyerte el.

A döntősöket ünneplő eseménynek idén is a docuArt Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi adott helyet, november 21-én. A díjátadón idén is minden közösség részt vett, amelynek sikerült a döntőbe juttatnia nevezett fáját. Az Ökotárs Alapítvány több díjat is átadott és a verseny összes döntőse kapott valamilyen meglepetést. Az alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Idén 66 fa vett részt a versenyben, melyből a zsűri döntése alapján 15 lett döntős, a fákra összesen 24 842 szavazat érkezett. Az Év Fája fődíjat 7230 szavazattal a “Tatai nagy platán” címmel nevezett fa nyerte, mely az Öreg-tó partján áll. ,Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját idén a mikepércsi ezeréves Rákóczi-tölgy kapta. A Hős Fa kitüntetést egy bezárt újlipótvárosi óvoda területén álló jegenyefa kapta. A fa a helyi lakók jelképévé vált, akik azt szeretnék elérni, hogy a bezárt ovi területe közösségi tulajdonban és használatban maradjon.

Év Fája 2014_2

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a fához kapcsolódó programokra kapott támogatást.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen kétszer nyert magyar fa, idén pedig több mint 30 ezer szavazattal a gödöllői botanikuskertben álló vackor tíz közül a második lett!

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1. Tatai nagy platán, 2014 Év Fája: 7230 szavazat

Év Fája 2014

2. A Túlélés fája – szattai hársfa: 3680 szavazat

3. A “rácpácegresi” Nagyszederfa, Lázár Ervin “égig érő fája”: 2057 szavazat

4. A pilisvörösvári 300 éves eperfa: 2043 szavazat

5. Bartóki hárs: 1769 szavazat

6. Örkényi vadgesztenye: 1397 szavazat

7. Újlipótvárosi jegenye: 1277 szavazat (Hős Fa díj)

Hős Fa 2014

8. Kálmánházi hárs: 1170 szavazat

9. A kápolnai három hársak: 844 szavazat

10. Szomorú japánakác Budapesten: 823 szavazat

11. Dunaújvárosi vadgesztenye: 791 szavazat

12. A mikepércsi ezeréves ( Rákóczi-) tölgy: 588 szavazat (OEE különdíj)

OEE különdíj

13. Budaörsi vadgesztenye: 447 szavazat

14. Római parti fehér nyárfa: 379 szavazat

15. Mese az Alsóbogáti odvas fáról: 347 szavazat

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Environmental Partnership Association szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, médiapartnerei a Szabad Föld és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.

Tudta-e? Az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította el az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2014-ben az év fafaja a mezei juhar, a hazai juhar-fajok mindenhol jelenlévő szürke eminenciása, amely az éghajlati szélsőségeket, a klímaváltozást jól viselő fajként több figyelmet érdemel. Bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon találhatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület két éve csatlakozott.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*