fbpx

Akár százmilliós is lehet a jégkár

0

Az utak megtisztítását követően megkezdi a mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintő jégkár felmérését a Pilisi Parkerdő Zrt. A kár nagyságrendje százmilliós is lehet.

Bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes – közölte a társaság szóvivője, Lomniczi Gergely.

pilisi_erdok2

Képek forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

Kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében. Felszabadították a közutakat, és biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét.
A Parkerdő szakemberei szerdától kezdik meg az erdészeti utak tisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. Az általuk gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés vasárnaptól keddig, de hogy a károsodott erdők hányad része tudja kiheverni mindezt, az csak a következő napokban, hetekben derül ki.
Nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem az infrastruktúra (például a padok, esőbeállók, kerítések) is. A helyreállítás költségét terhelik majd az esetleges újratelepítések vagy például megrongálódott terepjáróik javítása.
Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás pedig hónapokat is igénybe vehet. A fiatalabb telepítésű erdőrészekben valószínűleg csak tavasszal derülhet ki, hogy milyen mennyiségű fa “úszta meg” a jegesedést, illetve hogy hol mekkora területet kell újraültetni.

Az elmúlt napok veszteségének pontos mérlegére ezért lehet, hogy tavaszig is várni kell, de a károk mértéke akár százmilliós nagyságrendű is lehet. Mivel több közút még mindig le van zárva, a Parkerdő mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum egyelőre nem látogatható.

FM: komoly károkat okozott az időjárás az erdőkben
Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról – tájékoztatott a tárca kedden.

A közlemény szerint az államtitkár bejárta a jégkár sújtotta területeket az állami erdőgazdaság munkatársaival.

A parkerdő és az állami erdőgazdaságok folyamatos jelentést tesznek a minisztériumnak. Az erdészek együtt dolgoznak a katasztrófavédelemmel az utak felszabadításán. A károk felmérése még folyik, az időjárási viszonyoktól függően a hét végére vagy jövő hétre várható a kárbecslés lezárása – közölte az FM.

A minisztérium és az erdőgazdaságok kérik, hogy a következő napokban senki ne tervezzen erdei kirándulást, és mindenképpen tájékozódjanak a közlekedési viszonyokról, mielőtt elindulnak.

pilisi_erdok3

Képek forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*