fbpx

Fegyverarzenállal tanít az iskola

0

A honvédség, a rendőrség és a terrorelhárító központ fegyverjavítóit is a csongrádi Diana-iskola tanítja. A huszonöt éve alapított intézménybe erkölcsi bizonyítvánnyal lehet bekerülni. Jönnek az ország minden pontjáról – egyik képzésére a határon túlról is.

A nyolcvanmilliós Németországban két iskola tanít fegyverműszerészeket, Ausztriában és Csehországban egy-egy ilyen intézmény működik, ahogyan Magyarországon is. Ez a csongrádi Diana Vadász- Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium, amely a szegedi pályaválasztási kiállításon hadifegyverekkel hívta fel a figyelmet a ritka szakmára. Az alapítványi fönntartású, 1989-ben alapított köznevelési intézmény eredetileg vadászképzéssel foglalkozott, majd erdészek, halászok, lovászok is tanultak itt. Ezek a szakmák megmaradtak, a kilencvenes évek elejétől került képbe a vadászat fő kelléke. A kereskedelmi és iparkamara és a Nemzetgazdasági Minisztérium utóbb ezt az iskolát bízta meg azzal, dolgozza ki a fegyverhez kötődő képzések követelményrendszerét.

Ez alapján az érettségizett, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező fiatalok és felnőttek itt fegyverműszerésznek tanulva két év alatt megtanulják a javítást, képesek szét- és összeszerelni bármilyen rendszerű fegyvert. A tanulást vadászpuskaművesként lehet folytatni, ekkor már gyártással foglalkoznak. Elsősorban sport- és vadászpuskákat készítenek, de a hadi lőfegyverek javítása, alkatrészeik pótlása, elkészítése sem jelenthet akadályt – sőt, egy hagyományőrzésre használható, korhű, elöltöltős, kovás puska előállítása sem. Három év szakmai gyakorlat után a hallgatók vadászpuskaműves mesteri bizonyítványt szerezhetnek. Ez azzal jár, hogy saját maguk állítanak elő egyedi, levizsgáztatható, forgalomba hozható fegyvereket, amihez az anyagok és gépek – többek között CNC-vezérelt esztergák, marók – rendelkezésre állnak az iskolával szerződésben álló fegyverjavító manufaktúránál. Ez a cég önállóan gazdálkodik, a piacról él, de tanműhelyként is funkcionál.

– A rendőrség, a honvédség, a büntetés-végrehajtás és a terrorelhárító központ is hozzánk iskolázza be a fegyverműszerészeit, jó a munkakapcsolatunk a testületekkel, a Honvédelmi Minisztériumtól például több mint száz fegyverből álló gyűjteményt kaptunk, amelyben van a napóleoni háborúk idejéből való szélpuska is – mondja a 200 felnőtt hallgatót és 60 nappali tagozatos fiatalt oktató intézmény igazgatója, Bozó Gábor.

Az iskola kapcsolatban áll az osztrák, cseh partnerintézménnyel, de a legszorosabb az együttműködés a németországi Suhl városában működő iskolával, ahonnan alkatrészeket, anyagokat vásárol, és sok segítséget kap a képzéshez. A német városban 1535 óta gyártanak fegyvert és oktatják ezt a szakmát.

Egyik rendhagyó képzése miatt a csongrádi iskolát is számon tartják külföldön. A vadászati preparátorok egyéves tanfolyamára a Vajdaságból, Erdélyből is érkeznek résztvevők, végzett vadászok, erdészek mellett orvos, jogász, tűzoltó is tanul itt. Az iskola a biztos helyen őrzött, iparművészeti igénnyel készített fegyverremekek, a mamutagyar-markolatú tőr mellett büszke az itt végzett preparátorok Európa- és világbajnoki dobogós helyezést elért munkáira.

Forrás: delmagyar.hu / Bakos András

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*