fbpx

A köztársasági elnök meglátogatta az ónos eső által leginkább sújtott erdőket

0

Áder János köztársasági elnök december 8-án a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén meglátogatta az ónos eső által okozott jégkárokkal leginkább károsított erdőrészeket. Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához – jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen.

Az államfő, aki a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak társaságában tájékozódott a helyszínen az ónos eső, majd a jegesedés okozta károkról, drámainak nevezte a szilánkosra tört, kifordult fák látványát. „Mint a sírkeresztek, mutatják, hogy 30-40 év munkája ment tönkre” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Szólt arról is, hogy hozzávetőleg 50 ezer hektár állami erdőt – az összes állami erdő 5 százalékát – kell valamilyen módon rendbe tenni, és „ez csak összefogással, komoly állami segítséggel történhet meg”. Áder János azt mondta: szeretné mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy „elkél a segítség, szükség lesz kormányzati segítségre, és civil összefogásra is”.

Az államfő elismerését fejezte ki a szakszerű és gyors munkáért az azonnali kárelhárításában. Hozzátette: a helyreállítás sokáig eltarthat, ezért mindenkitől megértést és támogatást kér.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a kezelésükben lévő területen mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintett a jegesedés, ennek harmada súlyosan károsodott, a közvetlen kárfelszámolás és a helyreállítás akár jövő év végig is eltarthat.

Hozzátette: a jelenlegi információk szerint új erdők ültetésére is szükség lehet, ami főleg a fenyveseket érinti, illetve a turisztikailag kiemelt helyeket. Az erdészeti társaság területén mintegy 500 kilométernyi turista- és erdészeti utat kell járhatóvá tenni.

A terepbejáráson a Pilisi Parkerdő Zrt. részéről részt vett Zambó Péter vezérigazgató, Gősi István vezérigazgató helyettes, Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök, Farkas Viktor és dr. Boda Zoltán erdészetvezetők, Lomniczi Gergely szóvivő, illetve Szenthe Gábor és Pollák Barnabás erdőgondnokok.

A múlt hét eleji ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén alakult ki kritikus helyzet. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést sem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*