fbpx

Már vannak látogatható területek a Pilisi Parkerdő jégkárral sújtott erdeiben

0

Bár a magasabb régiókban továbbra is balesetveszélyes, ezért tilos a Pilisi Parkerdő erdeinek látogatása, a már megtisztított útvonalak és az alacsonyabb régiók a hétvégére megnyílnak a kirándulók előtt.

Többek között látogatható a Budakeszi Vadaspark, a Gödöllői Arborétum, a Som-hegyi és a Kőhegyi Menedékház. Az erdészet munkatársai folyamatosan tisztítják az utakat, de ezúton is felhívják a figyelmet, hogy a megnyitott turistautakról letérni, a jégkárral érintett területen az erdő belsejébe bemenni továbbra is balesetveszélyes!

Hétvégére megnyílnak a látogatók előtt a Pilisi Parkerdő azon turistaútjai, ahol az erdészek már végeztek az egy héttel ezelőtti jégtörést követő veszélymentesítéssel, illetve a nem károsodott és jól lehatárolható alsóbb régiók. A magasabban fekvő, a felsorolásban nem szereplő turistautak és térségek látogatása továbbra is balesetveszélyes, ezért tilos. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra is felhívja a figyelmet, hogy a veszélymentesítés egyelőre az utak nyomvonalát érintette, így a turistautakat elhagyni, az erdő belsejét látogatni továbbra is veszélyes. Kérjük a látogatókat, hogy figyeljék az időjárás előrejelzést is, ugyanis egyes térségekben kialakuló újabb ónos eső, havazás vagy éppen erős szél ismét járhatatlanná teheti a turistautakat.

pilis_latogathatosag2

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén folyamatosan zajlik a veszélymentesítés és a kárfelmérés. A munka eredményeként megnyíló szakaszokról folyamatosan tájékoztatunk a www.parkerdo.hu oldalon és a természetjáró szervezetek honlapjain. Mintegy 300 kilométernyi jelzett turistaút és 200 kilométer erdei út megtisztítása szükséges. A már megtisztított útszakaszokon azonban mindenütt számítani kell a kárfelszámolást végző munkagépek közlekedésére. A kárfelmérésben nagy segítséget jelentett a rendőrség helikoptere, amellyel a még megközelíthetetlen helyeket is sikerült feltérképezni. Az így nyert adatok feldolgozása után várhatóan a jövő héten az eddiginél pontosabb kárbecslést tudnak készíteni a szakemberek.

A kedveltebb kirándulóhelyek közül látogatható a Budakeszi Vadaspark, a visegrádi Apátkúti-völgy, a Fellegvár környéke és a Mogyoró-hegy turistaútjai, szombaton megnyílnak a Gödöllői Arborétum útjai. A szentendrei Kő-hegyi Menedékház, valamint a Som-hegyi Turistaház és az esztergomi Vaskapu Menedékház fogadja a vendégeket. Lehet kirándulni a Lajos-forráshoz, onnan a Sikárosi-rét irányába járhatóak a turistautak, ugyanúgy, mint a Csobánka, Pilisszentkereszt, Pilisszentlélektől lefelé vezető turistaút szakaszok. A Budai-hegységben látogathatók a Csíki-hegyek, a Hűvösvölgy, a Mátyás-hegy és Róka-hegy valamint a Kamaraerdő turistaútjai. Szintén nyitottak a pesti oldali erdők (Halmi-erdő, Farkas-erdő, Páskomliget-erdő).

Továbbra sem látogathatóak a Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek-Sikárosi-rét magasságtól Dobogókő irányába vezető jelzések, a Lajos-forrástól felfelé, illetve a Holdvilág-árokba vezető turistautak, a Pap-rét térsége. Nem látogatható a Szakó-nyereg – Dobogókő – Királykút – Prédikálószék – Vadálló-kövek – Rám-szakadék térség. A Budai-hegységben nem látogatható a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátó, a Hármashatár-hegy, Szépvölgy, Látó-hegy, Hárs-hegy,

Széchenyi-hegy és Irhás-árok turistaútjai. A kezelő Normafa Park tájékoztatása szerint a Normafánál ezen a hétvégén is zajlik a kármentesítés, hogy a téli szezonra minél nagyobb területet nyithassanak meg. A terület sajnos még mindig balesetveszélyes, ezért a saját biztonságuk, valamint a munkák zavartalansága érdekében kérünk mindenkit, hogy ne látogassák a térség sétaútjait.

Az egyes térségek, turistautak részletes, folyamatosan frissülő felsorolását ez az oldal tartalmazza.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*