fbpx

Rendkívüli mezei pocok gradáció és erdőkár a gyulaji erdőben

0

A mezei pocok fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója, azonban a nevével ellentétben nem csak a mezőgazdasági területeken telepszik meg, hanem a fiatal erdősítésekben is, ahol a természetes úton megjelent csemete, vagy a makkvetésekből felcseperedő újulat még nem erősödött meg. Sajnos a Gyulaji erdőben ezen a télen hihetetlen mértékű kár keletkezett mezei pocok miatt, melyet laikus szemlélő talán észre sem venne.

Kedvező időjárási körülmények között, ha enyhe a tél, kevés a csapadék és sok a táplálék, a mezei pockok nagymértékben elszaporodhatnak, gradáció alakul ki. A gradáció később magától összeomlik és tömegesen pusztulnak el a pockok. Azonban addig is rengeteg táplálékot fogyasztanak a rágcsálók, így a fiatal csemeték gyökerét is megrágják, ezzel rengeteg kárt okoznak az erdészek munkájában. Tavasszal tömegesen lehet kihúzni a gyökfőnél elrágott, elpusztult csemetét, melyet csak mesterségesen, sok költséget felemésztő módon lehet visszapótolni.

A gyulaji erdészek megtesznek mindent, hogy mérsékeljék és felszámolják a kárt, azonban a gradáció több évre visszaveti az erdősítések fejlődését, mely további nehézségeket okoz majd az erdőgazdaságnak.

GYULAJ Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*