fbpx

A méreg mellett a sörét is gyilkolja védett madarainkat

0

2014 utolsó és 2015 első napjaiban három fokozottan védett madár – egy túzok és két rétisas – is sörétlövés áldozata lett Magyarországon.

Az MME által a tavalyi évben meghirdetett túzokvédelmi-év sajnos szomorú eseménnyel zárult. Most is folyamatban van a 2014. december 30-án indult eljárás a természetkárosítással vádolt Hajdú-Bihar megyei vadász ellen, aki Zsáka külterületén elejtett egy túzoktyúkot. A névtelen bejelentés az MME Debreceni Területi Irodájába érkezett nem sokkal a sajnálatos esemény után. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei bevonásával a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a társasvadászatot szervező vadásztársaság ingatlanján megtalálták a napok óta lefagyasztott, elpusztított túzokot. A túzok fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke egymillió forint. Az elkövető beismerte tettét.

A túzok esetében 2004-ben volt az utolsó ismert lelövés Túrkevén. Előtte 1994-ben Bucsán, illetve 1984-ben Csabacsűdön. A kilencvenes évek végén egy öreg kakast lőttek le a Borsodi Mezőséghez tartozó Mezőnagymihályon.

A szintén egymillió Ft természetvédelmi értékű rétisasok európai előfordulása ritkának számít. Hazai állománya kevéssel haladja meg a 250 párt. 2014 karácsonyának másnapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy sérült rétisas miatt riasztották a Természetvédelmi Őrszolgálatot; a madár a megtalálás után rövid időn belül elpusztult. A teteméről készült röntgenfelvétel összesen 12 ólomszemcse árnyékát mutatta ki. Ez év elején pedig Pest megyéből került be élve egy meglőtt rétisas a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol a szakszerű és gyors beavatkozás ellenére elpusztult.

Az MME HELICON LIFE+ programjának madarak ellen elkövetett bűncselekményeket nyilvántartó adatbázisa szerint a rétisasok és túzokok mellett az elmúlt 10 évben hat parlagi sas, két kerecsensólyom és egy fekete gólya is szerepel a meglőtt fokozottan védett madarak között, de persze az áldozatok nagy része sosem kerül a természetvédelmi szervezetek tudomására.

Rétisas röntgen

greenfo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*