fbpx

A CIC Koordinációs Fórum 15. konferenciája

0

A Vadászati és Vadvilág Megőrzési Koordinációs Fórum Közép- és Kelet-Európai Nemzetközi Tanácsa 15. éves ülését a tartotta 2015. január 8-9-én a romániai Aradon.

Ez az éves találkozó a Román Vadász Szövetség (AJVPS) és a CIC Központ szoros együttműködésével valósult meg. A fogadó szervezetet az AJVPS főigazgatója, dr. Neculai Şelaru és Florin Lordache alelnökök, valamint dr. Kelemen Atilla, mindketten a román parlament tagjai, és az AJVPS aradi igazgatója, Nicu-Mircea Deme képviselte.

Két témát választották a fórumra: a CIC négy stratégiai prioritásának végrehajtása és helyzete a régióban, és az aranysakál Nyugat-Európa felé való terjedésének kezelése és az ajánlott válasz erre.

A délelőtti ülésen a tiszteleti elnök, Dieter Schramm bemutatta a CIC történetét, és az ismert nemzetközi szervezet fejlődését a fenntartható használat irányába. Marghescu Tamás főigazgató kiemelte a szervezet nemzetközi természetvédelmi politika területén elért sikereit, és a négy stratégiai prioritás jelentőségét minden CIC tag és nemzeti küldöttség számára.

Délután a nemzetközi szakértők bemutatták az aranysakállal kapcsolatban meglévő gyakorlatot és a faj látszólag gyors terjedésének lehetséges magyarázatát. A nemzeti küldöttek beszámoltak ennek a ragadozó fajnak a jelenlegi elterjedési helyzetéről és a jelenlegi kezelési módszerekről. A záró beszélgetés résztvevői azon dolgoztak, hogy találjanak egy közös megoldást a faj megfigyelésére és kezelésére.

A jelenlévő FACE főtitkár, Filippo Segato szívből köszöntötte a résztvevőket, a CIC Egyeztető Fórum legtöbb küldöttjét, mint akik a FACE-nek is tagjai. Kijelentette, nagyon fontos, hogy a vadászati közösség összehangolt erőfeszítéseket tegyen, hogy végre konkrét lépéseket tehessenek nemzetközi szinten. Mint a Koordinációs Fórum előző ülésén Macedóniában, az Európai Bizottságot dr. Demeter András, Környezetvédelmi Főigazgatóság tanácsadója képviselte, aki megköszönte mind CIC, mind a FACE részvételét és a nemrégiben létrehozott, az emberek és a nagytestű ragadozók együttélése uniós platform támogatását.

A fórum követte a régebben szervezett nagytestű ragadozókról szóló szakmai rendezvényt. 2010-ben, a CIC Egyeztető Fórum tagjai Szófiában találkoztak, hogy megvitassák a medvepopulációk megőrzését és fenntartható kezelését; 2011-ben, Pozsonyban a farkasok voltak reflektorfényben, és 2013-ban, a fórum megtárgyalta a balkáni hiúz kritikus állapotát. A 2013-as fórumon a résztvevők egyetértettek abban a következtetésben, hogy alakuljon zöld szövetség a balkáni hiúz védelmének támogatására. Ebben az évben, a CIC Bulgáriában tartandó 62. közgyűlésén a nagyragadozók is napirenden szerepelnek.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*