fbpx

Kihasználatlan a hazai vadászati potenciál

0

Magyarország még jelentős kiaknázatlan vadászati potenciállal rendelkezik, a vadgazdálkodási ágazat helyzetét ugyanakkor számos intézkedés javította az elmúlt öt évben – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) február 12-én az MTI-vel.

A szaktárca az MTI megkeresésére ismertette: a tavalyi – 2013/14-es – vadászati évben (az idény mindig az adott év márciusától a következő év február utolsó napjáig tart) a vadgazdálkodási ágazati szereplők mintegy 19,76 milliárd forint árbevételt állítottak elő. Ez lényegében azonos a megelőző évivel, és mintegy 4 milliárd forinttal több, mint a kormányzati időszak kezdetén.

Az előző vadászati évben a vadhúsból származó bevételek 4,25 milliárd forintot tettek ki. Az FM rámutatott: a kedvező élőhelyi változásoknak köszönhetően emelkedik a nagyvadfajok állománya, ez így van egész Európában.

Ezt a tényt alátámasztja, hogy az utóbbi öt évben egyenletesen növekedtek a terítékadatok is. A vaddisznó tavalyi terítéke 130 ezer körül mozgott, a gímszarvasé 53 ezer, az őzé pedig 100 ezer volt. A minisztérium megjegyezte: a magas nagyvadlétszám problémákat idézhet elő, ezért az ágazat továbbra is növelni kívánja a hasznosítást.

Az apróvad számára kedvezőtlen élőhelyi adottságok miatt ugyanakkor a mezei nyúl hasznosítása csökkent, terítéke ez 105 ezer darabra tehető, a fácáné 332 ezerre, ez az utóbbi évek átlagának megfelelt. Magyarországon mintegy 60 ezer magyar állampolgár rendelkezik érvényes vadászjeggyel, a külföldi vendégvadászok száma pedig 25 ezerre tehető.

Az utóbbi években szívesen keresik fel az országot az orosz, a keleti, valamint az angolszász vendégek, és nő az amerikai bérvadászok száma is. A szakemberek szerint jelentős kiaknázatlan bérvadászati potenciállal rendelkezik az ország.

A tárcánál megjegyzik: az elmúlt mintegy öt évben számos, a vadgazdálkodási ágazatot pozitívan érintő intézkedés történt. Példaként hozzák, hogy az adatszolgáltatás koordinálása, az adatok értékelése, illetve a vadgazdálkodási tervezés nagy része az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) segítségével történik. Ennek pénzügyi alapjait 2010-ben sikerült megteremteni.

Az Európában egyedülálló közhiteles adattár pénzügyi adatokat is jegyez. A magyar szabályozás alapján minden elejtett vadat dokumentálni kell, a trófeás vadat pedig bírálat céljából be kell mutatni a vadászati hatóságnak.

Az adatokat az OVA adatbázisa tartalmazza, ennek alapján nyomon követhető a trófeás vadállomány minőségi alakulása – ismertetik az összegzésben.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*