fbpx

2014. év eredményei

2

A 2014 – es év igencsak eseménydúsra sikerült számunkra. Vadásznapok, rendezvények, bemutatók sora van mögöttünk, de mégis a vad iránti tisztelet, vadásztársainknak való segítségnyújtás az, ami leginkább mozgat bennünket. Számtalanszor próbáltuk meg megrövidíteni a sebzett, beteg vad szenvedését, igyekeztünk menteni a menthetőt, trófeához, húshoz juttatni az elejtőt. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, nagyrészt eredményesek voltunk. Ám voltak olyan utánkereséseink is, amelyeket kudarcként kellett megélnünk, levonva a tanulságokat is egy-egy esetből.

Hogy az elmúlt évben pontosan hány utánkeresésünk volt, azt megmondani nem tudjuk, de legalább 6-700 alkalommal biztosan jártuk az erdőt-mezőt a sebzett vad nyomán. Függetlenül a vad fajától, ivarától és értékétől, megpróbáltunk mindent megtenni, hogy a beteg vad ne szenvedjen tovább, a lelkiismeretes vadász pedig nyugodtan hajthassa álomra fejét.

Tevékenységünk eredményeként terítékre került 62 db gímbika, természetesen nagy részük a bőgési időszakban. Emellett 56 db gím tarvaddal gyarapítottuk a vadászatok eredményét.
Dámvadból kevés él felénk, ez meglátszik az eredményeken is. Csupán néhány esetben kaptunk ilyen vad keresésére felkérést. Egy dámbika és 4 db dám tarvad kapta meg általunk az utolsó falatot kereséseink végeztével.

Muflonból viszonylagos bőség van itt északon, így nem csoda, ha elég gyakran van módunk keresni ezt a nagyvadunkat. 16 szép kost és 13 juhot, jerkét kerítettünk kézre a vadászok nem kis örömére.

A vaddisznó, hazánk mindenki számára legkönnyebben hozzáférhető nagyvadja, szinte minden vadászterületen előfordul már. Jól mutatkozik ez az összesítésben is. 57 db kant és 148 db kocát, süldőt, malacot sikerült megtalálnunk. Sok-sok kilométernyi sűrű fiatalosban, kökényben, szederben való kúszás-mászás kellett ehhez.

Őzbakból 24 db került meg, ám a sajnálatos módon “értéktelennek” látszó őzsutából és gidából mindössze 5 db gazdagítja eredménylistánkat. Úgy látszik, nekik nincs akkora megbecsülésük a vadászok szemében, hogy keresésükre gondot fordítsanak. Igazán örülnénk, ha a nagy számban lőtt őztarvad is ugyanolyan figyelmet kapna a fegyvert forgatók részéről, mint agancsot hordozó társaik, hiszen a vad pénzben kifejezhető értéke, vagy húsának mennyisége nem lehet az utánkeresés mozgatórugója. A sebzett vadat keresni vagy kerestetni minden vadász kötelessége!

Kuriózumként meg kell említenünk, hogy Rony vérebünk egy esetben vaddisznónak hitt kihízott borzot talált dermedten a csapa végén. Ezzel együtt összesen 387 vadat sikerült megtalálnunk az elmúlt évben, ezeknek közel felét hajszával állították meg kutyáink. Több mint hatvan napot töltöttünk el hajtásokon, tereléseken, ahol átlagosan naponta legalább egy vadat terítékre hoztunk. Néha többet, de volt amikor egyet sem, mert nem volt sebzés, vagy nem zárult eredménnyel a hajsza, de legalább az esély meg volt arra, hogy előkerüljenek a sebzettek.

Kevésbé kötődik szorosan a vadászathoz, de mindenképpen munkánk értékét növeli és egyfajta megbecsülését is jelenti, hogy a hatóságok munkáját is segíteni tudtuk. Kovács Endre Arina nevű hannoveri vérebe két esetben segített eltűnt emberek felkutatásában, egy alkalommal pedig egy tolvaj nyomára vezette a rend őreit. Szabon Gábor és Rony vérebe pedig – kiknek munkája és eredményeik kimagasló volt ez évben is – egy eltűnt idős bácsit mentettek meg – a kihűléstől és egyúttal talán a haláltól is.

Örömmel mondhatjuk el azt is, hogy sokan fejezték ki munkánk iránt való megbecsülésüket kisebb-nagyobb támogatások formájában, így 2014-ben az egész csapat számára egységes, kifejezetten az utánkeresésre gyártott speciális védőnadrágot tudtunk vásárolni, melyet idén egy-egy bozótálló utánkereső kabáttal szeretnénk majd kiegészíteni. Külön köszönetet mondunk hát az Északerdő Zrt.-nek, a Parkfenntartó Zrt.-nek, a Terrasana Kft-nek, a Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek és több olyan magánszemélynek, akik vadászként fontosnak tartják a sebzett vad utánkeresését.

Forrás: utankeresok.hu

Megosztás

A szerzőről

2 hozzászólás

  1. Sebestyén Lajos be

    Gratulálok, s további jó és eredményes, sérüléstől mentes és megbecsült munkát kívánok!

Reagálj

*