fbpx

Kegyeleti erdő Agostyánban

0

Az ország első, temetkezési célokra használható kegyeleti erdejét alakították ki Agostyánban, Tata közelében, a Természetes Életmód Alapítvány kezelésében lévő területen.

Czumpf Attila az alapítvány kuratóriumi titkára elmondta, hogy a kegyeleti erdőben az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy előzetesen kiválasztott fa gyökereinél helyezik el, és nevét a fa törzsén, időtálló táblán tüntetik fel.

Az emlékerdő nem a meglévő temetők és sírkertek konkurenciája, hanem egy befogadó alternatíva azok számára, akik az örök nyugalmat a természetben képzelik el. A temetés felvétele minden esetben a temetkezési szolgáltatókon keresztül történik – tette hozzá az emlékerdő kezelője.

Az agostyáni ökofaluban kialakított 25 hektáros erdőterület az Esterházy-család idejében közbirtokossági erdő volt, 300 éves fák is találhatóak ott. A tájrészlet 2014-ben favágástól mentes örökerdő minősítést kapott. Az emlékerdőben 99 évre is meg lehet váltani a sírhelyek rendelkezési jogát. Czumpf Attila elmondta, a területen még nem volt temetés, azonban az alapítvány korhűen újjáépít egy közelben feltárt Árpád-kori körtemplomot, és az épület köré a környék lakói már temettek.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*