fbpx

Látogató rekord nemzeti parkjainkban

0

Újabb rekordot döntött a Magyar Nemzeti Parkok látogatottsága tavaly: jócskán meghaladta az 1,4 millió főt a regisztrált látogatók száma. Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különböző szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket mint az azt megelőző évben.

A legnagyobb mértékben – 25 százalékkal – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság növelte látogatóinak számát, de máshol is –, így a Duna–Dráva, a Fertő–Hanság, a Duna–Ipoly és a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein – 10 százalékot meghaladó emelkedést mértek. A látogatószám növekedéséhez a változatos és izgalmas programok mellett az elmúlt években lezajlott fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak. 2014-ben nyílt meg például a szőcei Lápok Háza bemutatóközpont és a Királyréti Látogatóközpont, míg számos helyszínen megújult kiállítások, programok várták az érdeklődőket.

Tavaly is nagyon népszerűek voltak a kiépített barlangok, különösen a Tapolcai-tavasbarlang, a Baradla-barlang, az Anna-barlang, az Abaligeti-barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlang. Sok látogatót vonzottak a kúszós-mászós túrák is, például a Csodabogyós- és a Mátyás-hegyi-barlangban. Sokan keresték fel a geológiai bemutatóhelyeket, így például a Hegyestűt vagy az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet is.

A programok közül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Levendula Szedd Magad akció aratta a legnagyobb sikert. Több ezer érdeklődő vett részt a tihanyi Levendula Fesztiválon, a Kápolnapusztai Bivalyfesztiválon, a Tatai Vadlúd Sokadalmon, a hortobágyi Darufesztiválon és az Őrségi Tökfesztiválon is. A látogatók egyre több rendezvényen találkozhatnak a nemzeti parki védjegyes termékekkel is.

A kulturális örökségi helyszínek közül nagyon népszerű volt az Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Az igazgatóság tavaly itt alakította ki az „Élet a kaszálógyümölcsösben” névre keresztelt tanösvényt, amely elnyerte „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet.

Az idei év is tartogat számos újdonságot és izgalmas programot a Magyar Nemzeti Parkokban.
Év elején adták át az évente több mint 100 ezer látogatót fogadó Tapolcai-tavasbarlanghoz kapcsolódó új látogatóközpontot. Szaporca határában tavasz elején vehetik birtokba a látogatók az Ős-Dráva Bemutatóközpontot. Várhatóan május elejétől újra látogatható lesz a megújult Tisza-tavi Vízi Sétány. A természeti élményekre vágyók számára meghirdetett több ezer program közül kiemelkedik a Varázslatos Magyarországgal közösen, idén először meghirdetett fotóstúra-sorozat. Az UNESCO nemzetközi programnaptárába is bekerült a Szentjánosbogár-fesztivál, amely igazi különlegességnek ígérkezik, hiszen a rendezvény csatlakozik a fény nemzetközi évéhez, Magyarországon pedig az év rovara idén a nagy szentjánosbogár.

A Magyar Nemzeti Parkok bemutatóhelyeiről és programjairól a megújult www.magyarnemzetiparkok.hu honlapon találnak részletes információt az érdeklők.

Forrás: greenfo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*