fbpx

Visszatelepítik a hiúzt Angliába

0

Visszatelepítik a hiúzt az angliai és a skóciai erdőkbe 1300 évvel az után, hogy a vadállat kipusztult a térségben.

A faj megőrzését célul kitűző alapítvány, a Lynx UK Trust azt tervezi, hogy 18 példányt enged szabadon Aberdeenshire, Cumbria és Norfolk grófságokban lévő magánbirtokok szarvasokban, őzekben, apróvadban gazdag erdeiben, ha az angliai és skóciai környezetvédelmi hatóságok engedélyt adnak programra.

A hiúz elsősorban nyúllal és őzzel táplálkozik, az emberre nem jelent kockázatot, mivel távol tartja magát az emberektől.

A hiúz bolygónk egyik legtitokzatosabb, legszebb és az egyetlen Európában szabadon is megtalálható „nagy macska” faja. A brit vidék haldoklik és a hiúz vissza fogja hozni az életbe – idézte Paul O’Donoghue-t, az alapítvány tanácsadóját a The Independent brit napilap.

Környezetvédelmi szakemberek egyre inkább felismerik a nagyragadozók fontosságát az élővilágban. Például, amikor az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban a farkasokat visszahonosították, megváltozott a park virágállománya.

Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot jelent az őz és a nyúl állomány elszaporodása, ami részben a ragadozók hiányának köszönhető.

A hiúznak különösen áldásos hatása lesz az erdők ökoszisztémájára, mind közvetlenül, mind pedig a szélesebb körű fajmegőrző programok szempontjából – mondta Tony Marmont, az aberdeenshire-i grófságban lévő Grumack erdő tulajdonosa, aki szintén szívesen venné a vadmacska visszatérését erdeibe.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*