fbpx

Holtszezon?

0

Az előző vadászati évnek vége, az új „esztendőben” pedig még alig akad vadászati lehetőség (a szalonkát és az egész évben vadászható fajokat leszámítva) márciusban.

Igaz, nagyvad vadászat szempontjából „holt időszak van” és a tavaszi őzbak vadászatra is csak április 15-ével indulhatunk leghamarabb. Az elhivatott jagerek és vadgazdák számára, ezek a napok sem telnek munka nélkül.

Szerencsére vannak társaságok és hivatásos vadászok, akik a bakvadásztatás előkészületei közepette az őszvégi, téli apróvadvadászatokra gondolva nem feledkeznek meg a szárnyas-szőrmés ragadozók állományainak kordában tartásáról sem.

Így tett a kápolnásnyéki Gyurgyal-völgye Vadásztársaság is. Mind a hivatásos személyzet és a tagok szintén fontosnak tartják azt, hogy a mai modern és korrekt vadgazdálkodás alapja a terület jó ismerete és a gondos gazdálkodás.

Március végén, április elején már mindenki tervezgeti és nézegeti a bakvadásztatás „jövőbe látó üveggömbjén „keresztül, hogy mire számítson, és hogyan. Az agancstisztítás és lassan a területfoglalás jelei, a selejtezendő, vagy éppen kímélendő bakok megfigyelése mellett a róka kotorékok és a borzvárak sem kerülték el figyelmüket.

Nagy segítség ebben, hogy a vadászmester, Ifjabb Kovács István és Zoltán Balázs vadőr, megfelelő helyismerettel és területismerettel rendelkeznek. A kotorékfelmérések során kiderül, melyek lakottak és melyek maradtak üresen idén. A modern telefonok új alkalmazásainak hála gps alapon be tudjuk jelölni a térképen a róka és borz várakat. Ez nagy segítséget nyújt a kotorékozásokhoz, hisz „címre” mehet a csapat. Nem kell mindent végig járni, így időt spórolhatunk, ami több sikeres munkát jelenthet. Amellett hogy a tagok és a személyzet részt vesz eme munkálatokban, fontos megemlíteni, hogy minél többet vagyunk kint a területen és tevékenyen részt veszünk ezekben a feladatokban, emellett még jobban megismerjük a vad szokásait és napi életvitelét. Emellett a sorozatos ellenőrzéssel felmérhetjük, hogy a szőrmés dúvad apasztásunk sikerrel járt e, az esetleges állategészségügyi kockázatokat idejében észlelhetjük és nyomon követhetjük állományalakulásukat.

Egy – egy kint töltött kellemes márciusi napot mindenki rászánhat erre is, mert később bizton meghozzák az eredményt.

Írta: Zachán Viktor
Képek: Demeter Attila

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*