fbpx

Állampolgári tudomány

0

A biológusok arra szólítják fel a brit nyilvánosságot, hogy jelentsék számukra a mezei nyúl és az üregi nyúl észlelését a védelmi tevékenység részeként.

Az állatokat tavasszal könnyebb észrevenni, amikor a növényzet alacsony, és szaporodási időszak van. Mezei nyúl száma is csökken az Egyesült Királyság egyes részein, míg az üregi nyulakat már a myxomatosis és más vírusos megbetegedések sújtják, állítja az Emlős Társaság. Az embereket arra kérik, hogy küldjék be a látott nyulak fényképét, hogy segítsenek felmérni a brit nyúlpopulációt.

Dr. Fiona Mathews, egyetemi adjunktus, emlős biológus és az Emlős Társaság elnöke, azt mondta: „Nagyon kevés információnk van a mezei és az üregi nyulakról – pedig fontos tudnunk, hogy a számuk növekszik vagy csökken. Ezek az ökoszisztéma részét képezik, és sok más állat tőlük függ, illetve a legeltetéssel az élőhelyük vagy táplálékforrást jelentenek rókák vagy a ragadozó madarak számára.”

Emlős atlasz

Dr. Fiona Mathews szerint, Nagy-Britannia egyes részein a nagyon alacsony volt a mezei és az üregi nyúl populációja, különösen ott, ahol a betegség már elterjedt. Más régiókban pedig nagy számban váltak mezőgazdasági kártevők áldozataivá. Az Emlős Társaság kéri az embereket szerte az országban, hogy küldjenek megfigyeléseket az üregi vagy mezei nyulakról a vidékükről, beleértve a parkokat, mezőket és a hegyeket. Az adatokat egy emlős nemzeti atlaszhoz fogják felhasználni, a jövőbeni védelmi és kutatási projektek támogatására.

Derek Crawley, aki koordinálja az atlasz összeállítását, azt mondta a mezei és üregi nyúl megkülönböztethető a mozgása és a megjelenése alapján. “A mezei nyúl nagyobb, hosszú végtagokkal, míg az üregi nyúlnak bólogató a járása” – tette hozzá. – A fülek is jellegzetesek: a mezei nyulaké hosszabb és fekete a vége.” A mezei nyúl és az üregi nyúl, vagy azok jeleinek, mint például ürülék és az üregek észleléséről a készített fényképeket küldjék el az Emlős Társaság honlapjára, vagy a juttassák el az információkat az Emlős Társasághoz.

 

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*