fbpx

A pettendi matuzsálem terítékre került!

3

A Pettendi Matuzsálem terítékre került, némi utánkeresést követően. Egy  hajnali kimenetel során sikerült végre terítékre hozni a képen látható öreg bakot, amit már 4 éve szerettek volna elcsípni. Korát 9-10 évesre becsülték, és az elmúlt 4 évben, mindig volt rá próbálkozás, rálövés, de a szerencse mindig a bak mellett állt. Idén április 24-én hajnalban megtört a jég, a hajnali cserkelés folyamán, a már rég visszajáró belföldi vendéggel sikerült jó időben, jó helyen bevárni a bakot. Még a sötétben, hajnali 4-kor, várták, míg a szokott fasoron feltűnik a „matuzsálem”, a 3 tar vadjával. Az megfelelő helyen váltott át az akácoson. Bírálatot követően, a kellő távolságból, lövésre szánták el magukat, de ahogy felemelte a vendég a puskát, és célra tartotta, a bak felfigyelt a mozgásra, és a lövés pillanatában, bemozdult! Bár találatot és a lövést jól jelezte, görnyedve felugrott, de a igyekezett utolérni az elfutó csapatot. Míg távcsővel követték, világosan látszott, hogy bal lapockáján, nagy vörös vérfolt éktelenkedett, és “lógott ” a bal első lába… Ez volt 6:25-kor. Majd 1 km-es vágta után látták ahogy elfekszik. A rálövés helyén megtalált az első nyomok biztatóak voltak, csont, vér, szőr, de végül úgy határoztak, nem kergetik tovább a bakot, kutyás segítséget hívnak.

A bak még egy patakon átvágott, és a rálövéstől, nagyjából (több kanyar és csapa keresztezés után) 1,7 km után terítékre került. Rövid után keresést követően végül negyed tizenkettőkor sikeresen át adták a terítéket a vendégnek.

Ezúton köszönik az utánkeresési segítséget Bíró Tamásnak Tác-ról, Siba Ákosnak és kutyájuknak, Artúrnak.

Előzetes bírálat alapján a bak 9 éves, 370-380 gramm.

Tisztelet a vadnak, gratulálunk az elejtőnek és köszönet az után kereső csapat sikeres munkájának!

Forrás: Gurgyal-völgye vadásztársaság, Demeter Attila

Megosztás

A szerzőről

3 hozzászólás

  1. “ahogy felemelte a vendég a puskát, és célra tartotta, a bak felfigyelt a mozgásra, és a lövés pillanatában, bemozdult!”

    Ja! 🙂 … A lényeg,hogy meglett! Tisztelet az Utánkeresőnek!

Reagálj

*