fbpx

Extrák félpénzen

0

A fotós körökben, mint a kisméretű fényképezőgépek jó hírű gyártójaként, a vadászkörökben pedig, mint a kiváló ár/teljesítmény arányú keresőtávcsövek gyártójaként ismert MINOX, 2011-ben mutatta be a szakmai közönségnek az akkor még ZA jelű, elsősorban a tengerentúli vadászoknak készült céltávcsöveit.

Az amerikai sikeren felbátorodva, tavaly hivatalosan is bemutatták a MINOX, európai vadászok igényeihez készült, ZE 5 is – jelölésű, 4 különböző gyújtótávolságú és fényerejű, háromféle világító irányzójellel választható céltávcsöveit. Szerkesztőségünknek tesztelésre a MINOX egy ZE 5 is 3-15×56 SF típusú céltávcsövet bocsátott rendelkezésre. Az első meglepetés a céltávcső kicsomagolásával kezdődött, ugyanis napjaink csomagolási divatozásaival ellentétben a távcsövet egy formás, fából készült skatulyában szállították! A hagyományoknak jobban megfelelő szalma helyett azonban a céltávcsövet méretre szabott habszivacs védte a rázkódásoktól.

DSC_0441 A következő meglepetés a gombelem behelyezésekor következett,    ugyanis a tubus baloldalán lévő kicsavarható tartóba egy tartalék  elemet is el lehet helyezni és így az elem lemerülése esetén még a magaslesen azonnal ki lehet cserélni. A 11 fényerősségi fokozatban szabályozható megvilágítás 3 óra elteltével kikapcsol. Az elem erejének hanyatlására pedig a villogó irányzójel figyelmeztet, ha ezek után valaki mégis “harcképtelenné” válik, az már csak saját magát hibáztathatja – “nadrágtartó és derékszíj”!

A viszonylag kis fedésű irányzójel, illetve a szálkereszt közepén lévő pont fényerősségének 11 lépcsős szabályozása a gyakorlatban a legváltozatosabb fényviszonyok mellett is elegendő volt és a távoli lövéseknél sem fedték el zavaróan a célt. Mint minden jól tervezett, nagy lőtávolságokra szánt céltávcső, így a ZE5 is 3-15×56 SF is fel van szerelve az 50 métertől végtelenig állítható parallaxis kiegyenlítéssel. Ez ebben az árfekvésben nem megvetendő extra! A lencsék 21 rétegű, M* bevonatot kaptak, amelyek a látható fény tartományában, a különböző fényhullámhosszoknál is garantálják a kontrasztos, éles és színhelyes képalkotást. Ezt az állítást később a gyakorlati tapasztalatok, azaz a holdfényes vagy szürkületi lesek mindenben igazolták! A vízhatlan céltávcső a belső lecsapódások megakadályozására argon gázzal van feltöltve. A nagyítási tartomány az okuláron elhelyezett kellemes tapintású gumigyűrűvel állítható, miközben a II. képsíkban lévő irányzójel mérete állandó marad. A céltávcső háza a repülőgépgyártásban alkalmazott nagyszilárdságú alumínium ötvözetből készült.

A céltávcső egy oldható, kétrészes Leupold Quick Release szerelékkel, a 10 cm-s pupillatávolságot figyelembe véve, egy Mauser M 12-re került. A 30 mm-es tartógyűrűk pontos tűrése miatt elegendő volt a csavarok egyenletes, feszültségmentes meghúzása. Ezek után a céltávcső bombabiztosan állt a helyén, ragasztani felesleges lett volna. A lőtéren, a 100 méteres pályán a maximális nagyítás mellett, köszönhetően a világító irányzójel kis fedésének és nem utolsó sorban a .308 Win. kaliberű Mauser M 12 kiváló minőségének, 20 mm átmérőjű szórást adott. A vadászatok során legváltozatosabb fényviszonyok és lőtávolságok mellett a ZE 5 is – 3-15×56 SF igen jól vizsgázott, csak néhány róka, vaddisznó és őz látta kárát.

A valódi “Made in Germany” céltávcső 320.000 forintos ára kevesebb, mint a fele egy márkás optikai gyártó, hasonló optikai jellemzőkkel és extrákkal felszerelt termékének, de ez a vadászat élményét és eredményességét nem csökkenti a felére! Mint azt a MINOX-tól megszoktuk, ismét egy igen jó ár/érték arányú termékkel jelent meg a versenytársaktól hemzsegő, közepes árfekvésű céltávcsövek piacán.

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*