fbpx

A Púpos visszatér

0

JohnBrowningAz USA-beli Utah államból származó zseniális fegyverkonstruktőr, John M. Browning nevéhez számtalan, mai napig előszeretettel használt fegyverkonstrukciós megoldás vagy lőfegyver fűződik. Vadászati hétköznapjaink elképzelhetetlenek bock puska vagy félautomata sörétes nélkül. A világ első félautomata sörétesének,  a Browning Auto-5-nek a szabadalmát 1900-ban, több éves kísérletezést követően jelentette be az alkotókedvű amerikai feltaláló.

A fergeteges sikert mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a gyártás közel 90 éve alatt legalább négy millió (a licencgyártásokat is beszámítva), a tok végének jellegzetes csapott formája miatt csak „púposnak“ becézett Auto-5 talált elégedett vadászra. Közel tízévnyi szünet után, a herstali Browning mérnökeinek fejében ismét felmerült egy Auto-5-höz hasonló rendszerű, félautomata sörétes puska gyártásának a gondolata. A prototípus 2007-re készült el, majd az alapos tesztelések után 100 puska készült előszériában, amelyeket a sarkvidéktől az egyenlítőig alapos, mindenre kiterjedő nyúzópróbáknak vetették alá. Így már érthető az új Browning A 5-ös, 7 évre vagy 100 ezer lövésre vonatkozó gyári garanciája! Az új A 5 első pillantásra semmiben sem különbözik jó hírű elődjétől, az Auto-5-től, a szerkezeti különbség csak a fegyver alaposabb vizsgálata során derül ki. Az Auto-5 szemben az A 5-tel úgynevezett hosszú csőhátrasiklásos elven működő öntöltő puska volt. Lövéskor a zártesttel együtt reteszelt cső hátrasiklott, a hátramozgás végpontján egy mechanizmus kioldotta a zártest reteszelését, a csövet ekkor az előagyban elhelyezett spirálrugó visszatolta eredeti helyzetébe és megtörtént az üres hüvely kidobatása. A zártest pályája alatt, a tokban elhelyezett adogató lemez újabb töltényt emelt fel a csőtárból egy rugó által előretolt zártest elé, majd a töltényt a töltényűrbe betolva, újra mereven lezárta a csőfart. Az A 5 csöve – ellentétben elődjével – már nem mozog és a rendszer lelke a Kinematic Drive™-nak elkeresztelt zártest, amelyet a lövés visszafelé ható mozgási energiája működtet. A zártest kényszerpályán vezérelt forgófeje négy reteszelő szemölccsel zár a csőfarban, ezáltal 40 százalékkal csökken a nyitási út hossza és közel 8-10 százalékkal az ismétlés időtartama. A Kinematic Drive™ rendszerű zártest megbízhatóságát az 500 ezer lövéses teszt bizonyította a legkülönfélébb töltények felhasználásával! További kellemes újdonság a Speed Load Plus-nak nevezett, az Auto-5-höz képest módosított gyors töltési (és ürítési) rendszer. Itt a nyitott zárnál a töltényt a cső alatti tárba töltve és a zártestet a tok jobb oldalán elhelyezett gomb megnyomásával előre engedve, a zártest a tárból közvetlenül csőbe tolja a patront. A sátorvas előtti tolókát előrenyomva, a csőtár üríthető.

P1100875

Szintén „Browning-háziszabványnak“ számítanak a 2012-es IWÁ-n bemutatott „Invector DS”-nek elkeresztelt cserélhető szűkítő furatok. A DS, a „double seal” megjelölés a kettős tömítésre utal, ennek gyakorlati jelentősége a szűkítő furat és cső közötti csavarmenet szennyeződésének csökkentése. A hibátlan tömítésről a szűkítő furat külső palástján lévő, közel 8 mm magas lágy rézgyűrű gondoskodik. Így a szennyeződés csökkenésén kívül csökken a csőfal és a cserélhető szűkítő furat palástja között elillanó lőporgázok mennyisége is. A vadász kényelmét szolgáló további kellemes újdonság az Inflex II.-nek nevezett, egy lágy és egy kemény polimerből készített tusatalp. A célszerű kialakításnak hála, ez a lövész vállára ható erőt tompítja és lefelé vezeti.

Eredményes libázás utánSzerkesztőségünk a Browning jóvoltából egy A 5 Composite típusú puskát kapott kipróbálásra. Az ízléses műanyag koffer kinyitása után következett a fegyver összerakása további kellemes meglepetések kíséretében. A puska gyári tartozékai között megtalálhatóak voltak a cserélhető szűkítő furatokon kívül a tus meghosszabbítására szolgáló toldalékok, illetőleg a nyak és a csőtengely dőlésszögét szabályzó alátét lemezek. Így némi próbálgatás, csavarozgatás és barkácsolás után mindenki a saját testméreteire tudja az A 5-öt beállítani. A lőtéri próbák után – amelyek a puska kezességét és igen jó súlyeloszlását bizonyították – következett a megmérettetés a vadászmezőkön. Az őszi kacsázások és libázások során az A 5 méltóan neves elődjéhez, kiválóan szerepelt, de lehet, hogy a kacsák és libák ezt másképp látták.

A Browning A 5 Standard kivitelben hagyományos fatussal, míg Composite kivitelben törhetetlen műanyagtussal 1 599 euróért szokott gazdát cserélni, de kapható még 66, 71 és 76 cm-es csőhosszal, Camo Infinity (álcamintás tussal), Camo Max, Ultimate Ducks és Ultimate Partridge kivitelben. Ebből a bőséges választékból a félautomata sörétesek fundamentalista hódolója már kedvére válogathat, különösen akkor, ha figyelembe veszi a félautomaták okozta nagyobb lőszerfogyasztást. Bármelyik kivitelt is választja valaki, rossz vásárt nem csinál!

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*