fbpx

Gímszarvas borjú született a Budakeszi Vadasparkban!

0

Napok óta egyre türelmetlenebbül vártuk a kis gímszarvas érkezését, aki a hét elején végre megszületett! Nagyon büszkék vagyunk Fickóra, a fiatal gímszarvas bikánkra is, hisz ez az első alkalom, hogy apa lett.

A kis gímszarvas borjú – az újszülött szarvas borjak között – meglehetősen termetesnek számít. Egyik kollégánk viccesen meg is jegyezte, hogy „jó alaposan össze volt eddig hajtogatva”, utalva az anyaállat még néhány nappal ezelőtti hatalmas pocakjára. Az anyuka és a borjú is makkegészséges, születése után nem sokkal négy lábra is állt. Gyönyörűen pettyezett, barnás bundájával szinte észrevétlenül olvad bele a környezetbe, bizony szemfülesnek kell lennie annak, aki meg szeretné csodálni a kifutóban.

 Gímszarvas

A gímszarvas Európa legnagyobb részét, a Kaukázus térségét, Anatóliát és Ázsia nyugati és középső részeit népesíti be; a Marokkó és Tunézia közötti Atlasz hegységben is megtalálható. Hazánkban a legtöbb példány Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében található. Életterüket a tisztásokkal és rétekkel tarkált lombos és elegyes erdők, hegyi erdők és folyók árterei képezik.

Szőrzete, melyen a borjak pöttyözöttségét leszámítva nincs mintázat, télen szürkésbarna, nyáron vöröses barna. A bikák minden évben február március táján levetik agancsukat. Az új agancs kifejlődése öt hónapot vesz igénybe.

Táplálékát lágyszárú növények, rügyek, hajtások, tölgy- és bükk makk képezi.

Szeptember- októberben zajló párzási időszakukat szarvasbőgésnek nevezik. A bikák védik saját háremüket a riválisoktól. A megtermékenyült tehenek május-júniusban ellenek egy, ritkán két borjút.

Gím borjú2

 

Forrás: Budakeszi Vadaspark

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*