fbpx

Vadászünnep Szőcsénypusztán

0

Május, pünkösd és az ígéret hava. Valóban, az újjáéledő természet magával hozza az erdő zöldjét, a madarak hangját, a virágok illatát, a vadak megjelenését. Mint, ahogy egykor ígéretes volt Sárpenteléről elindulnia Széchenyi Zsigmondnak felkutatnia, becserkésznie, zsákmányul ejtenie a lehető legtöbb vadat, hiszen „minden trófea önálló emlékmű”. Ezt a ránk hagyott örökséget szeretnénk megmutatni minden kedves érdeklődőnek. Sok évre tekint vissza a Somogy megyei Vadásznap megrendezése. Intézményünk, a Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium abban a szellemiségben vállalta el idén ismét ezt a megtisztelő feladatot, amelyet elődei kijelöltek számára, hogy méltó módon tudjuk ünnepelni a természet adta csodákat. „A természet hatalmas, az ember parány. Ezért az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg és használja fel erőit a saját hasznára.” – Szent-Györgyi Albert szavai azt a felelősséget mutatják, amellyel a ma emberének rendelkeznie kell ahhoz, hogy a jelenben élhessünk, a jövőben gondolkodhassunk.

Mire alapozhattunk az első vadásznap előtt?

1995. szeptember 1-jétől 1786 ha erdőterület került az iskola kezelésébe, amely tanerdő jelleggel biztosítja az erdészeti szakmunkásképzés elméleti és gyakorlati feltételeit. A 2000/2001-es tanévben indult el a szakmunkásképzés, majd a következő tanévben szakközépiskolai, érettségit adó formában a vadász, vadtenyésztő szakma oktatása. 2002. április 7-én vette fel az intézmény a híres vadászíró, Széchenyi Zsigmond nevét, amikor is megnyílt az emlékszoba, ill. átadásra került a vadaspark is, amely nemcsak az oktatást segíti, hanem gyönyörű kirándulóhely a környékbeliek számára.

A legelső megyei vadásznapi rendezvényre 2003-ban került sor. Az első bizonytalan lépések után nagy sikerrel zárult a nap, az idelátogató vendégek száma évről évre növekedett és kicsúcsosodott 2006-ban, amikor is helyet adhattunk az Országos Vadásznapnak is. 2011-ig bezárólag minden év májusának utolsó hétvégéje, ill. az előtte levő napok a készülődés izgalmával, a vendégek fogadásával, a már hagyománnyá vált programok megszervezésével telt. Egyetlen év, a 2007-es maradt ki e sorból, hiszen az iskolánkat ért tragikus esemény, a kollégiumi tűz, felülírta az akkori céljainkat, programjainkat. Így a megyei vadászkamarával egyeztetve más településhez, intézményhez került a rendezés joga.

Mit adott ez a több éves sikeres rendezés az iskolának, a tanulóknak, a közösségnek, amelyben nap, mint nap tevékenykedünk?

Mindenképpen bizonyosságot arra, hogy létjogosultságunk van az erdészeti, vadászati képzés terén. A tanulóknak tapasztalatot, szakmaiságot, nyitottságot a világra. Egy-egy vadásznap közelebb hozza az erdészeteket, a vadásztársaságokat, a vállalkozásokat, vállalkozókat, szakembereket egymáshoz, a tanulókhoz, azokhoz a leendő szakemberekhez, akik megismerhették az évek folyamán azokat az eszközöket, amelyeket nemcsak munkájuk során használhatnak. Minden egyes vadásznap a sokszínűségről, az elfogadásról, a tiszteletről, a kultúráról és a gasztronómiáról is szól. Együtt lenni, közösséget építeni, barátokat szerezni, barátságokat ápolni, kapcsolatokat, hidakat létesíteni, amelyek az országhatárokon átívelnek, fontos küldetése, célja a vadásznapi rendezvényeknek, legyenek azok Szőcsénypusztán, Bőszénfán vagy Nagysallérban.

A vadászok ünnepét a huszárok bevonulása, az M&K zenekar muzsikája indította. A himnuszok és a vadászkürtös üdvözlés után Torma Sándor, iskolánk igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A szakma részéről Berend Ferenc, a Somogy megyei Vadászok Szövetségének elnöke mondta az ünnepi beszédet, illetve dr. Bodnár József, az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöke tolmácsolta dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes üdvözlő szavait és hivatalosan is megnyitotta a vadásznapot.

A Hubertus misét Göndics János celebrálta, majd pedig kitüntetések átadására került sor. Az ünnepi délelőtt fontos programja volt az ifjú vadászok fogadalomtétele. Ezek után nem maradt más, mint élvezni a kulturális programokat, a gasztronómia ízeit, megtekinteni a vadászutcában elhelyezkedő művészek, szervezetek, kiállítók portékáinak, műveinek ezer féle kínálatát. A jó idő sem maradt el, így a nagyszámú vendégsereg igazán gyönyörű környezetben élvezhette a programokat, a finom étkeket.

A fellépők színesítették a napot, hiszen Perák László az ebédhez kívánt jó étvágyat a nótaénekléssel, a Megarox együttes musical és retro-zeneszámokkal szórakoztatta a közönséget, a Három Tenor két tagjának vegyes dalcsokra és a Baglas Néptánc Egyesület remek előadása csak fokozta a jó hangulatot. A Marcato ütőegyüttest mindenki nagyon várta, csakúgy, mint a Marcali Dalárda repertoárját. A közönség tapssal hálálta meg az előadóknak a kiváló műsorokat. A nap hivatalos lezárása a különböző versenyszámok eredményhirdetésével, ill. a szervezők részéről elköszönéssel zárult, de természetesen mindenki addig maradt, ameddig jól érezte magát.

A múlt sikerei felelősséget is rónak a tanulókra, pedagógusokra, dolgozókra egyaránt. Tisztelegni az elődök előtt, továbbvinni a szakmaiságot, újabb lehetőségeket kihasználni, ez a siker záloga. A közel 400 diák részese ennek a családnak, a nehéz hétköznapoknak, a sikereknek is. A tanítást napjainkban 1786 hektár tanerdő, 5300 hektár vadászterület, 1000 m2 fűthető fóliaház, 2,8 hektár vadaspark, dísznövény- és kertészeti gyakorlókert, erdészeti csemetekert és lőtér segíti. Az ember, az erdő és a vad kapcsolatának összehangolása kiemelt feladata az erdészeti, vadászati oktatásnak. A sokoldalúságunkat szeretnénk minden alkalommal megmutatni a hozzánk érkezőknek, legyen az szakmai nyílt nap, pályaválasztási nap vagy éppen a május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő megyei Vadásznap. Aki nem tudott eljutni eddig iskolánkba, kérjük, tegye meg, hiszen az év bármely napján várjuk az iskola bemutatásával, a természeti kincsek megóvásával, az állandó kiállításokkal – iskolatörténeti kiállítással és a Széchenyi Zsigmond életét bemutató emlékszobával.

Kisgyura Brigitta

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*