fbpx

Az Északerdőnél is kiderült, ki a legjobb erdész

0

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2015. május 21-én rendezte meg Szelcepusztán “Az Év Erdésze – 2015.” elnevezésű házi versenyt, amely egyben válogató is volt az országos versenyre. A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 14 Erdészeti Igazgatóságának 19 erdésze vett részt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A résztvevőket Zay Adorján vezérigazgató és Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte.

A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyíthatták felkészültségüket. A komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

A gyérítésjelölést vastag rudas fejlődési fázisban lévő gyertyános-kocsánytalan tölgyes-bükkös állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

A választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (EF, LF, MK) rönk számbavétele volt a feladat.

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy őz és egy gímszarvas – erdőállományba kihelyezett – trófeájának távolságát, korosztályát, méretét és lőhetőségét.

A jó hangulatú verseny végén Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes adta át a díjakat:

  1. helyezett lett Varga László, a Jósva-Tornai EI. kerületvezető erdésze, aki a maximálisan elérhető 600 pontból 391,5 pontot ért el.
  2. helyezést ért el Majoros Richárd, a Hegyaljai EI. kerületvezető erdésze 384,5 ponttal.
  3. helyezett lett Dávid Gábor, a Telkibányai EI. kerületvezető erdésze 380,5 ponttal.

varga_laszloVarbó-Fónagyság a SEFAG Zrt. és az OEE szervezésében 2015. június 24-25. között zajló országos versenyen Varga László kerületvezető erdész fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.

Forrás: eszakerdo.hu, ÉSZAKERDŐ Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*