fbpx

Lelőtték Afrika egyik leghíresebb oroszlánját

1

Spanyolt gyanúsítanak azzal, hogy kicsalogatta egy nemzeti parkból Cecilt, az oroszlánt, egyben Zimbabwe egyik legnépszerűbb turistalátványosságát, hogy lelője, majd lefejezze.

A zimbabwei hatóságok keresik azt a spanyol férfit, aki a gyanú szerint 50 ezer euróval fizette le a Hwange nemzeti park őreit, hogy leölhesse Afrika egyik leghíresebb oroszlánját, aki Cecil névre hallgatott. Az oroszlánt lefejezve és megnyúzva találták meg a parkon kívül.

Az orvvadászok feltehetően egy frissen leölt állattal csalogatták ki az oroszlánt a parkból, ez egy bevett szokás a védett állatok „legális elejtésére”. Miután kicsalták Cecilt, egy nyíllal megsebezték, majd 40 órán keresztül követték a haldokló állat nyomát.

Az oroszlán GPS-nyakörvet viselt, amelyet egy kutatási projekt részeként tettek rá korábban, így lehetett követni. A spanyol vadászt még keresik, a neki segítő két társát el is fogták a hatóságok azóta. A zimbabwei vadászegyesület is érintett az ügyben, jelenleg nyomozás folyik ellenük.

Cecil halála nem csak azért tragikus – mondták helyi szakértők – mert Zimbabwe szimbólumává vált, hanem mert hat oroszlánkölyke halálra van ítélve, ugyanis a többi hím oroszlán nem hagyja őket életben, hogy Cecil három nőstényoroszlánját párzásra ösztönözze.

2007 és 2012 között Spanyolország importálta a legtöbb oroszlánfejet Afrika déli részéből, 450-et. Németország 100-at. Oxfordi kutatók, akik Cecilre is GPS-t tettek, egy felmérés részeként kimutatták, hogy az általuk megjelölt 62 oroszlánból 34 meghalt a nemzeti parkok körüli területeken, ebből 24-et lőttek le sportvadászok. A megjelölt felnőtt hím oroszlánok 72 százalékát.

Az alábbi felvételen még életében látható Cecil a Hwange nemzeti park híres oroszlánja.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

Reagálj

*