fbpx

Haris lesz 2016-ban az év madara

0

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazása 2016 év madaráról. A legtöbb szavazat a harisra érkezett, ezért az Egyesület ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

A június 25-től július 27-ig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három “láthatatlan tyúkra”: a fürjre, a harisra és az ugartyúkra összesen 4.066 voks érkezett. A szakembereket alaposan meglepte a lakosság döntése, mivel a legismertebb, ezért első helyre jósolt fürj és a legextravagánsabb megjelenésű, ezért második befutónak várt ugartyúk helyett a legismeretlenebb, legkevésbé látható faj – a haris nyert.

A szavazás végeredménye:

1. haris – 1.524 (37%)

2. ugartyúk – 1.291 (32%)

3. fürj – 1.251 (31%)

Az MME által 1979-ben elindított “Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, 2016-ban az agrár- és vadgazdálkodóknak, különösen fontos szerepe van.

A recsegő hangot hallató haris (a faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex) nemcsak a sík vidéki, de a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. Ez, valamint hosszú távú vonuló viselkedésük fokozottan veszélyeztetetté teszik a fajt: a gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata (csak Egyiptomban évi 9–14 ezer harist lőnek le és ejtenek hálóval csapdába) pedig a vonuló egyedeket ritkítja folyamatosan.

A faj érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka „énekel”, amikor a jellegzetes recsegő hang a hidegebb, sűrűbb (különösen talaj közelben) levegőben messzebb terjed. A faj megismerésére – akár fülemülék éjszakája programmal összevonva – izgalmas túrák szervezhetőek országszerte.

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a gazdálkodók segíthetik a fészkelőállomány védelmét, elkészíti a harist bemutató szóróanyagokat, illetve elkezdi szervezni azt az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében éjszakai hariskereső túrákat szervezünk jövő tavasszal.

Forrás: MME

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*