fbpx

Egy jámbor mindenevő

0

Storefront[1]Ebben az évben ünnepli alapításának 125. éves évfordulóját a herstali Fabricque Nationale d` Armes, röviden FN, vagy ahogy a vadász és sportlövő körökben emlegetik, a Browning. Az alapító atyák között olyan jól csengő neveket találunk, mint Francotte, Nagant vagy Pieper, akik szövetkeztek a belga kormány rendelte 150.000 darab M 1889 Mauser puska legyártására. 1902-ben az FN egyik kereskedelmi főnöke egyesült államokbeli útján felfigyelt egy bizonyos utahi illetőségű Browning testvérpár munkásságára. John M. Browning zseniális fegyverkonstruktőr neve 1907 óta az FN gyártotta fegyverek világszerte becsült és keresett márkaneve.

Ezúttal a Browning Maxus öntöltő sörétesével, a legendás Auto 5 egyik XXI. századi méltó utódjával szeretnénk olvasóinkat megismertetni. Mint mindegyik Browning, a Maxus is egy ízléses műanyag kofferben érkezett, amely telis-tele volt minden földi jóval, amivel egy puskát a gazdája saját képére, akarom mondani, saját testalkatára és ízlésére formálhatja. A tus meghosszabbítására műanyag alátétek, a tus dőlésszögének módosítására betétlemezek állnak rendelkezésre. A Maxus tartozékai között szerepelnek neon színű üvegszálas fényt fókuszáló cserélhető célgömbök – egyet sikerült a nádasban elveszítenünk – valamint egy teljes készlet szűkítő furat, beleértve az acélsörét lövéséhez valót is!

Maxus_Ultimate_Partdriges_1

A Browning Maxus ellentétben az A 5-tel, egy súlyzáras öntöltő puska, amelynél a lövéskor keletkező lőporgázok a cső megcsapolásán keresztül egy pneumatikus munkahengerbe áramlanak, amely hátrafelé mozogva egy mereven hozzákapcsolt rudazattal a zártestet hátratolja és nyitja.

A Maxus nem lenne méltó a Browning márkanévre, ha nem tartalmazna néhány, a versenytársakétól eltérő újítást. Az első, a lövésznek a szó szoros értelmében azonnal érzékelhető újdonság a Maxus 18 százalékkal kisebb visszarúgása és ennek következtében a torkolat 44 százalékkal csekélyebb felugrása annak ellenére, hogy a Maxus az öntöltő puskák között kifejezetten pehelysúlyúnak számít! A rendszer lelke az újratervezett Power Drive-nak nevezett munkahenger 20 százalékkal hosszabb útja, amely lehetővé teszi a legkülönbözőbb sörétes töltények (24 grammtól 64 grammos töltetig) problémamentes, minden megrázkódtatástól mentes lövését. A henger szabadalmaztatott szelepei megakadályozzák, hogy a rendszert a lőporgázok elszennyezzék. A visszarúgás erejét a szabadalmaztatott összetételű és kialakítású Inflex II. tusatalp tompítja, és lefelé vezeti. A gyors ismétlést segíti „Lighning Trigger“ elsütés illetve lakatszerkezet, amelynél a lövés kifejlődési ideje 5,2 m/sec, szemben a félautomatáknál szokásos 8,6-10,8 msec értékkel. A Maxusnál a cső egy szakaszának belső átmérője 18,8 mm, a névleges kalibernél (18,4 milliméter) nagyobb, ez az ún. „Back Bored” cső. A Maxusnál a VectorPronak nevezett meghosszabbított átmeneti kúposság kombinálódik a „Back Bored” kialakítású cső előnyeivel. Így megnő a sörétszemek sebessége, csökken a súrlódásuk és deformációjuk, javul a szóráskép és csökken a puska visszarúgása. A Browning csövei hidegen hengerelt, feszültségmentesített edzett acélból készülnek és a tokot is forgácsolással alakítják ki. A jól megválasztott alapanyagnak köszönhetően a cső az acélsörét okozta igénybevételt is kiválóan állja.

Az „Invector DS”-nek elkeresztelt cserélhető szűkítő furatok, ahol a DS, a „double seal” megjelölés a kettős tömítésre utal, ennek egyik gyakorlati jelentősége a szűkítő furat és cső közötti csavarmenet szennyeződésének csökkentése. A hibátlan tömítésről a szűkítő furat külső palástján lévő, közel 8 mm magas lágy rézgyűrű gondoskodik. Így a szennyeződés csökkenésén kívül csökken a csőfal és a cserélhető szűkítő furat palástja között elillanó lőporgázok mennyisége is.

maxresdefaultSzerkesztőségünknek a Browning egy tereptarka Maxus Camo Duck Blind modellt bocsájtott rendelkezésére 76 cm-es csővel, 12/89-es kaliberben. Az első kellemes meglepetést a puska könnyű, minden trükktől mentes összeszerelése okozta. Az előagy végén lévő karocska felemelése után az előagyat előre húzva szabaddá válik a gázdugattyú. Ekkor a csövet minden ügyeskedés nélkül a helyére lehet tolni, majd az előagyat visszatolva, a karocska szinte magától a helyére pattan és a puskát már csak megtölteni kell. A lőtéri próbák során a puska igen kezesnek bizonyult, valamennyi hirtelenjében összekapart 12/70-es és 12/76-os patront megbízhatóan „megemésztette“. A várakozásokkal ellentétben a 12/89-es Winchester Blind Side acélsörétek lövése sem jelentett különösebb megrázkódtatást. A libázások során kiválóan szerepelt, jóllehet „kacsának“ hívják. A Browning Maxus hét változatban készül 1500 euró körüli áron, kinek-kinek a kedvére. A hagyománytisztelők választhatják fatussal, háromféle csőhosszal (66, 71, 76 cm) vagy műanyagtussal szintén három csőhosszal, különösen jó emlékezőtehetséggel rendelkezőknek az álcamintás tus is számításba jöhet. Mindenevő voltának köszönhetően a Browning Maxus nemcsak a vízivad-vadászatokon, hanem a nagy őszi apróvadhajtások idején is egy sokoldalú, nélkülözhetetlen társa lehet a vadásznak.

 Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*