fbpx

Egy „csepp” víz …

0

… is sokat számíthat az szárazság miatt szenvedő vad számára. Bár a hét elején többfelé volt zápor, zivatar, ez tartós lehűlést nem hozott. A meteorológia szerint csak a hónap vége fele várható jelentősebb hőmérséklet csökkenés.

Az itatók és dagonyák feltöltése, ilyenkor létfontosságú. Legnehezebben a szaporulat viseli a hosszan tartó meleget és szárazságot. Kisebb testük hamarabb felmelegszik, hajlamosabbak a hőgutára és a kiszáradásra, ezzel a sikeresen felnevelt szaporulat száma egy-egy aszályos nyár után csökkenhet. A későbbi hasznosításkor ezt a tényezőt is számításba kell venni. A vízhiány miatt a vad elvándorolhat a területről (jellemzően a nagyvad fajok), ezzel a vadásztatás is megnehezül. A víznyerő helyeket keresve nagyobb távolságokat kell megtenniük, ezen utak során nagyobb az esélye, hogy lakott területekre tévednek, vagy közutakat kereszteznek, így növekedhet a vad és gépjármű ütközések száma. Előbbire nem is oly rég, a múlt hétvégén, Pesten is volt példa mikor egy vaddisznó úszott az Erzsébet híd és a Margit híd között. Utóbbira pedig sajnos majd minden hétre jut egy. (Természetesen a vad lakott területen, utakon való egyre gyakoribb megjelenését nem csak a meleg, hanem a természetes élőhelyek beszűkölés is indukálja.)

Fácán_csibe_2Az apróvad állományra még hatványozottabban oda kell figyelni ilyenkor, hisz kisebb mozgáskörzettel rendelkeznek, és jobban ki vannak téve a hőségnek. Itt is a szaporulat, a fácán csibék és a nyúl fiak vannak a legnagyobb veszélyben.

A gondos vadgazda és azok a társaságok, akik szívükön viselik a rájuk bízott vadállomány sorsát, ilyenkor fokozottan odafigyelnek az általuk kezelt területekre. A reggeli, vagy esti területbejárások, vadászatok során ellenőrzik az itatókat, rápillantanak a dagonyákra és ha azok kiszáradtak, mihamarabb gondoskodnak utánpótlásukról. Pár forduló a lajtos kocsival később százszorosan meghálálja magát. A lédús takarmányra ne150723_dozsa_vadasztarsasag_vad_vadasz-1024x619m csak a nagyvadnak, de az apróvadnak is szüksége lehet ilyenkor. Bizonyos fajok a reggeli harmat hiányában és a kiszáradt növényzet miatt nem jutnak hozzá a megfelelő folyadék mennyiséghez, számukra a káposzta, vagy répaszeletek kihelyezése jelenti a megoldást. Sok helyen a nagyvad számára a lé dinnyét és/vagy lé almát is juttatnak az etetőkre és szórókra, ezzel is csillapítva a vad szomját.

 

Ne feledjük, hogy vadászható vadjaink mellett, számos más, védett faj is az általunk kialakított “oázisokban” lel ilyentájt enyhülést. Ezért az ellenőrzéseket és feltöltéseket rendszeresen végezzük, mindaddig míg az időjárás azt feleslegessé nem teszi.

Forrás: Zachán Viktor

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*