fbpx

Veszélyben az erdők

0

Júliusban több millió négyzetméter erdő vált a lángok martalékává Magyarországon. Az elmúlt hét csapadékosabb időjárása ellenére az erdők továbbra is nagyon szárazak és egy kisebb eső után akár egy órával is lángra kaphat a növényzet – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága.

A földművelésügyi miniszter 2015. július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely azóta is érvényben van. A rendkívül száraz erdők, mezők, mezőgazdasági területek és a meleg, valamint a szeles időjárás miatt gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fél óra alatt akár tízezerszeresére nőhet egy négyzetméternyi avartűz.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járművekből kidobott cigarettacsikktől, de még az eldobott gyufaszáltól is lángra kaphat a kiszáradt vegetáció. Arra kérjük a lakosságot, főként a mezőgazdasági területeken és erdőben dolgozókat, az erdőben kirándulókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy fokozottan ügyeljenek a kötelező tűzmegelőzési és karbantartási szabályok betartására.

Az erdőkben, fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül továbbra is tilos tüzet gyújtani, még kijelölt tűzrakó helyeken sem engedélyezett! Belterületi ingatlanokon körültekintően és megfelelő mennyiségű oltóanyaggal (víz) ellátva grillezzenek, s lehetőleg minél kisebb tüzet rakjanak. A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*