fbpx

A napsütés segíthet is

0

A hosszan tartó hőségben az erdei állatok vízellátására is gondolniuk kell a vadgazdálkodóknak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vas megye erdeinek mintegy felét kezeli. Azokon a területeken, ahol nincs természetes vízfolyás, fúrt kutakból napelemes szivattyúk segítségével gondoskodnak a vad vízellátásáról.

A rekkenő hőségben az állatok az erdő mélyén hűsölnek. A nyomokból jól látszik, esténként nagy itt a forgalom, itt működik a Szombathelyi Erdészeti Zrt. legrégebbi mesterséges itatója.

A hosszan tartó, szinte csapadék mentes kánikulában a kisebb vízhozamú vízfolyások kiszáradtak a területen, így mesterségesen kell pótolni a vadállomány számára szükséges vizet.

Mondta el – Pukánszki Zoltán a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási csoportvezetője. “Ez az 5-6 fokos víz 60 méterről jön fel. Abban az esetben, ha süt a nap, ugye a napelemek segítségével.”

Azokon a vadászterületeken, ahol nincs élő, természetes vízfolyás, ott meg kell oldani ezt a problémát, és biztosítani kell a vad számára az ivóvizet. Ennek egy rendkívül jó lehetősége vagy módja a napelemes fúrt kutak, ami – ha süt a nap, akkor – attól függően, hogy milyen mélyen van a talajvíz, biztosítja az ivóvíz minőségű vizet a vadnak is.

Ebből további mesterséges dagonyákat is kialakítottak. A sár ugyanis védi az állatok bőrét az élősködőktől. A kihelyezett, úgynevezett nyalósó pedig az ásványi anyag pótlásához szükséges.

“Ilyenkor nyáron az utódgondozás során a tejtermelés szempontjából nagyon fontos a só. A hímivarú egyedeknél, a bikáknál az agancsépítés legfontosabb anyaga a kalcium, ennek az ásványi anyag bevitele a só segítségével történik.”

A Farkaserdőn 6 ilyen, napelemes fúrt kutat működtet az erdészet. A többi vadászterületen megfelelő számú természetes vízfolyás áll a vad rendelkezésére. Ha szükséges, a társaság további kutakat hoz létre a jövőben.

Forrás: Szombathelyi Televízió

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*