fbpx

Egy baronesse kalandjai

0

Tavaly októberi számunkban részletesen bemutattuk a Blaser K 95 billenőcsövű puskáját, amelyet a magyar vadásznyelv „közönségesen” csak gavallérpuskának becéz. Idén nyáron a Blaser jóvoltából többedmagunkkal vadászaton próbálhattuk ki a K 95 Baronesse-t, azaz a „bárókisasszonyt”, stucni kivitelben.

A .-308 Win. kaliberű „bárókisasszony” igen filigrán jelenség, mindössze 2,4 kg-ot nyom és hossza csak 95 cm. A nagy pontosságú, nyolcszög profilú, hidegen kovácsolt csövet letörve láthatóvá válnak az alul lévő, jól méretezett zárókampók. Az arabeszk mintájú, kézzel vésett, nagy szilárdságú alumínium baszkülben, a csőfar mögött helyezkedik el a cső felső zárását biztosító, az ún. Jäger-zárra emlékeztető, aranyszínű(re) titán-nitridált, az ütőszeget is magába foglaló billenő zárótömb.

Emlékeztetőül: a Jäger-zárat nem azért hívják „vadász”-zárnak, mert csak vadászpuskákon alkalmazzák, hanem mert (feltalálója) fejlesztője Franz Jäger suhli puskaműves volt, ahogy a jégeralsót sem csak vadászoknak gyártották, hanem egy Jäger nevű úr árulta a múlt század fordulóján, Magyarországon!

A (zárótömb) blokkzár a baszkülből egy mozdulattal kivehető és ezzel a K 95 illetéktelenek számára használhatatlanná válik. A tus nyakán elhelyezett biztosító tolóka könnyed előre nyomásra feszíti meg az ütőszeg rugóját. A cső letörésekor az ütőszeg feszítőrugója automatikusan fesztelenedik, a fegyver önmagát biztosítja. A gyárilag jól beállított elsütés nagy távolságra is kiváló pontosságot biztosít. Mivel semmilyen információm nincs arról, hogy milyen tölténnyel lőtték be a puskát, találomra előkaparok a fegyverszekrényből két különböző gyártmányú patront és felkeresem a lőteret. Itt azonnal feltűnést keltek díszes „főrendű társnőmmel”, amelyet teljesítménye tovább fokoz. A Zeiss Victory HT 2,5-10×50 céltávcsővel felszerelt puska RWS 10,7 grammos „Kegelspitz” tölténnyel imponáló szórásképet, 23 mm-s kört ad. Ennél valamivel „gyengébb”, de vadászati szempontból szintén használható 35 mm-s szórást produkál a Winchester 9,72 grammos Power Max maggal szerelt patron, alig 3 cm-rel az RWS töltény találati pontja felett! Következzenek a gyakorlati próbák. Miközben felkapaszkodom a magaslesre, meglepve tapasztalom, hogy a puska 95 cm-es hosszának köszönhetően igen kellemes viselet. Nem akad meg semmiben, nem koccan oda semmihez, mintha a vállamon se lenne. A rövid cső okozta nagyobbnak várt visszarúgást a jó súlyeloszlás jótékonyan kiegyenlíti.

A „bárókisasszonyt” vattába csomagolva magunkkal visszük a következő őzbakvadászatra. Kiosztjuk a feladatokat: először Jussi, finn kollégánk van soron, Ervin fújja a csalsípot, én vagyok a fegyverhordozó. Legények vagyunk a gáton, azaz egy gátról próbáljuk meg a Tisza galériaerdejéből kicsalogatni a Szilvi által megfigyelt öreg bakot. Ervin sípol, mindenki az erdőt figyeli, én óvatosságból a mögöttünk lévő kukoricást figyelem – és láss csodát, az áhított őz a kukoricásból érkezik. Lőhető, golyóérett bak. Jussi átfordul az autó átellenes oldalára, ráfekszik a motorházra, és amikor a bizalmatlan bak egy pillanatra megáll, azonnal lő. Az őzbakot ötven méteres nyomozás után kimúlva találjuk meg a kukoricásban. Ervin van soron és egy álló délután hívogatjuk a bakokat, de csak legényegyleti bakok ugranak, sehol egy golyóérett példány. Lassan alkonyodik, illan a remény, amikor két kukoricás között a tarlón ütjük fel tanyánkat. Ervin keze ügyében a Baronesse-szel ismét sípol, amikor szemből 120 méterre a kukoricásból egy bak nyargal ki. Felkapom a távcsövet és halkan odasúgom Ervinnek: „Itt van a bakod!” Az autó másik oldaláról Szilvi is megerősíti véleményemet. Ervin felkapja a Baronesse-t és megcélozza a 100 méterre tanácstalanul a fejét forgató bakot. „Ha ez hibás kilövés lesz, az a ti lelketeken szárad!” – sziszegi oda, majd meghúzza az elsütő billentyűt és az őz tűzben rogy. Legalább hétéves bak a zsákmány. A fotózás után elégedetten csomagolom el a bárókisasszonyt, „akihez” valamennyiünket szép vadászemlékek fűznek és „akit” egy szomorú szeptemberi délutánon az elválás fájdalmával küldök vissza Isny-be.

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*