fbpx

Nem múlt el nyom nélkül az idei nyár

0

Kevesebb csapadék, kisebb trófeák – a vadállomány is megsínylette az aszályt. A vízhiány a fiatal állatokat viselte meg a legjobban, sok vaddisznó kocát már kevesebb süldő követ, mint ahány malac volt az alomban, de a szárazság azokon az állatokon is meglátszik, amik átvészelték a nehéz időszakot. A trófeás nagyvadjaink esetében sem múlt el nyom nélkül ez a meleg és száraz nyár. Az agancsfejlődés időszakának utolsó harmadában már aszály volt, a stressz pedig megmutatkozik a trófeákon.

Vannak olyan vadászterületek, ahol a földtulajdonosok közössége gyakorolja a vadászatot, de a földtulajdonosok közül a legnagyobb hányadot a magyar állam képviseli. Mint vagyonkezelő, ezeket a területeket mi kezeljük – mondta Guzsik Alfréd, az Ipoly Erő Zrt. fővadásza a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. Hozzátette, hogy ezek a területek 51 ezer hektárt jelentenek, Pest megye északi részén és Nógrád megyében.

A megyében a vadászatra jogosultak által kezelt területek döntő többsége nagyvadas jellegű, gímszarvas, vaddisznó, őz, muflon a jellemző vadfaj, de a dámvad is terjeszkedik, egyre több helyen jelenik meg – emelte ki.

A szárazság megviselte az erdőket és az állatokat is. A kérődző vadfajoknál az agancsépítés időszaka tavaszra esik, ha azonban táplálékban szegényebb a tavasz, az az agancs minőségén és tömegén is meglátszik. Tavasznak egy bizonyos idejében megfelelő volt a táplálék, de az agancsépítés nem fejeződött be, és az utolsó időszakban már megnehezültek az életfeltételek – mondta.

A vaddisznónál egy aszályos időszakban a vízhiány komoly gondot okozhat, a felnevelt szaporulat esetenként így kevesebb lesz – emelte ki Guzsik Alfréd.

forrás: MTI

A víz legfontosabb tápláló eleme a szervezeteknek, mikor nagy szárazság van, a növényeknek a beltartalmában található víz is csökken, ez rossz hatással van a kondíciójukra, legyöngül a szervezet és megtámadhatják őket a paraziták – magyarázta a fővadász.

Kiemelte, hogy az egyik uniós pályázat védett természeti területeken való vadgazdálkodásra fókuszál, és ennek a keretien belül monitoring rendszert alakítottak ki, vagyis vadfigyelő kamerákat helyeznek ki. Guzsik Alfréd azt mondta, ez nem mutat tragikus képet ugyan, de az a vaddisznókoca, aki 5 vadmalacot vezetett kora tavasszal, most már 4 vagy 3 malacot vezet csupán, tehát természetes mortalitás tapasztalható.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*