fbpx

Pehelysúlycsoportban

0

hqdefaultA Zeiss keresőtávcső választékából mindenki ízlésének és anyagi teherbírásának megfelelően válogathat. Óvatos kezdők a Terra távcsőcsaládból választhatnak kedvükre valót, míg a középhaladók és haladók igényeit a Conquest HD vagy Victory HT sorozat elégítheti ki. A számtalan konstrukciós peremfeltétel miatt a fizikai törvények között igen nehéz azt a bizonyos arany középutat megtalálni, ahol a keresőtávcső optikai teljesítménye, kivitele, felhasználhatósága és nem utolsó sorban az ára összhangban van.

Már lassan több mint egy éve, hogy bemutatta a Zeiss a Victory keresőtávcsövek legújabb modelljeit, a Victory SF 8×42-t és SF 10×42-t. A hír hallatán jogosan merül fel a kérdés, hogy ezekben az új távcsövekben most mi a különleges? A műszaki adatok alapos tanulmányozása és később a távcső gyakorlati kipróbálása után a szó szoros értelmében érdekes összkép kerekedik ki az újmódi keresőtávcsövekről. Az SF sorozatú távcsövek lelke, szemben a többi Victoryval, az új fejlesztésű Ultra-FL optikában rejlik, amelyben két, fluorid tartalmú SCHOTT-üveg lencse van. Szintén új az SF távcsőhöz kifejlesztett, 7 lencséből álló ún. „ZEISS-Fieldflattener“ hatású okulár, amely a keresőkép peremeinek görbületi torzítását és életlenségét küszöböli ki. Ez a csillagászati távcsövek okulárján iszeiss-victory-sf-experience-it-all-large-6 előszeretettel alkalmazott „képkivasalás“ az SF 10×42 esetében 1000 méteren 120 méteres, míg az SF 8×42-nél 148 méteres, kiváló optikai minőségű látómezőt biztosít. Az új SF élesség állításához a legkisebb közelítéstől a végtelenig a többi Zeiss Victory távcsövekkel szemben 1,8 fordulat elegendő. Ez cserkelésnél nem elhanyagolható előny! Szintén a cserkelő vadász kedvére lehet a csak 780 g-os súly, illetve a keresőtávcső súlypontjának okulár felé tolása. A pehelysúly és a hátrafelé tolt súlypont együtt egy könnyedén nyakban hordható, jól kezelhető távcsövet eredményezett.

Névtelen

Afrikában több napon keresztül, cserkelés közben volt alkalmam meggyőződni az SF 10×42-es előnyeiről, különösen azután, hogy előtte napokig egy testes távolságmérővel felszerelt Victory RF 8×45-ast cipeltem a nyakamban. Hej, ha ebbe a pehelysúlyú SF-be egy távmérő is beleférne…

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*