fbpx

Egyre népszerűbb a vadászat az amerikai nők körében

0

Egyre több nő választja a ˜– főleg férfiak által űzött – vadászatot az Egyesült Államokban.
A kutatások szerint a nők főleg férjük vagy barátjuk hatására csatlakoznak a vadászathoz. Az íjjal vadászó nőket bemutató kasszasiker filmek – mint például “Az éhezők viadala”, “A hobbit” vagy a “Merida, a bátor” – szintén népszerűvé tették ezt a szabadidős tevékenységet a nők körében.
A felmérések azt mutatják, hogy egyre több család vonja be gyermekeit, a lányokat és a fiúkat is a vadászatba.
A horgászattal, vadászattal és természettel kapcsolatos egyéb tevékenységekben résztvevők országos felmérése szerint a női vadászok száma a 2006-ban feljegyzett 1,2 millióról 2011-re 25 százalékkal, 1,5 millióra nőtt Amerikában. 2001 és 2011 között a vadászó nők aránya 9 százalékról 11 százalékra emelkedett.
Mary Zeiss Stange, a “Woman the Hunter” című könyv szerzője, a New York-i Skidmore College professzora úgy véli, részben gazdasági okokkal magyarázható a vadászó nők számának növekedése. Mint mondta: a nők jövedelme magasabb mint valaha, és egyre több olyan dologgal foglalkoznak, amely korábban főleg a férfiak birodalma volt a munkától a kikapcsolódáson át számos egyéb tevékenységig.
A változás kulturális váltást is tükröz. A professzor felidézte: amikor a kilencvenes években egy hétvégére vadászni mentek a férjével, a diákjainak és kollégáinak is azt mondta, kempingeznek vagy túráznak. De ma már női tanítványai közül is többen érdeklődnek a vadászat iránt. A nőket ugyanazok a dolgok – például a kaland, a szórakozás, a testmozgás – vonzzák a vadászathoz, de nyilván sokat nyom a latban, hogy átléphetnek egy olyan határt, amelyet egy nemzedékkel korábban még valószínűleg nem tehettek volna meg.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*