fbpx

Szárnyas finomság

0

Az ősz végi vadászatok egyik fénypontja lehet egy ködös, szemerkélő esőben végig didergett, eredményes libázás. A kandallóban pattogó tűz mellet átmelegedve, lassan az embernek azon kezd járni az esze, milyen finomságokat lehet az asztalra varázsolni, az elejtett vadból.

A vadlibából elkészített ételek legalább olyan finomak, mint a háziasított rokonából, ha nem finomabbak. Egész életében természetes táplálékon nevelkedett és igen csak aktív életet élt, hisz a pihenő és a táplálkozó helyei között akár több tíz kilométer távolság is lehet. Remek sültek készíthetőek belőle hozzáadott zsiradék nélkül is, a jelentős zsírtartalma miatt (a szárnyas húsok között a legnagyobb), ennek köszönhetően húsa ízletes, és porhanyós. Egyesek ez utóbbi tulajdonsága miatt tartózkodnak tőle, az ő megnyugtatásukra szolgáljon, hogy koleszterin szintje igen alacsony.

Az alábbiakban, az általam egyik legfinomabbnak tartott receptet osztom meg önökkel, a „Vadliba sültet birsalmával”.

A libát gondosan megtisztítjuk, megmossuk, zsírzóját kivágjuk, kívül-belül besózzuk, borsozzuk, a mellét és a combokat sűrűn megtűzdeljük szalonnával, a hasüreget bedörzsöljük szárított majoránnával, megtöltjük 2 meghámozott, cikkekre vágott birsalmával és bevarrjuk. A lábakat összekötözzük, a szárnyvégeket aláhajtjuk. Egy mélyebb tepsibe tesszük, leöntjük a felforrósított libazsírral és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 fok) gyakorta meglocsolgatva, olykor megforgatva arany-pirosra, ropogósra sütjük. (1- másfél óra)

A birsalmát süthetjük a liba mellett is, vagy a meghámozott és cikkekre vágott almát, borban, szegfűszeggel, fahéjjal és cukorral puhára párolhatjuk. Mindkét forma remek köretként szolgálhat. ízlés szerint kínálhatunk hozzá pirított burgonyát, és jól illenek hozzá az erdei ízek, például a csipke- vagy áfonyadzsem.

Hozzávalók:
– 1 vadliba,
– 200 g füstölt szalonna,
– 50 g libazsír,
– só, bors, majoranna,
– 1 kg birsalma,
– 1 dl száraz fehérbor,
– 2-3 szegfűszeg, fahéj,
– cukor

Christmas roast goose

Forrás: ZachVik

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*