fbpx

Budapesti Erdőgazdaság Zrt. trófeamustrája

0

2015. november 10-én, immár 4. alkalommal került megrendezésre a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. dám trófeaszemléje a Hotel Lovasberény parkjában.

A szemlén 25 db trófea került kiállításra, ebből 24 agancs a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Lovasberényi vadászterületéről, egy pedig az Uzsai vadászterületről származott, ez utóbbi különlegessége az volt, hogy egy korábbi – első láb csonkolásos sérülése miatt – gyengébb, rendellenes trófeát rakott fel.

A kiállított trófeák közül 4 arany, 6 ezüst és 3 bronz érmet kapott a trófeabírálaton. 2014. évben a terület legerősebb dámbika trófeája 4,90 kilogrammot nyomott a mérlegen, amit egy osztrák bérvadász, Wilhelm Gabler hozott terítékre (Fáczányi Zsombor hivatásos vadász kísérésével), addig az idei év legjobbja 5,01 kilogramm volt, amelyet Lutz Köchy német bérvadász ejtett el (Zsovák Ernő hivatásos vadász kísérésével).

A Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság a Közép-Dunántúli régió legnagyobb szabadterületi dám populációjával gazdálkodik. A becslések alapján mintegy 400 példányt számláló dám állomány 4466 ha-os vadászterületet népesít be, amely 86 %-ban erdősült.

IMG_3117

Az első dámbikák az 1952-es évben kerültek Gyulajból Lovasberénybe, pontosan 6 lapátos, melyek nem hozták meg a kívánt eredményt, ezt követően a ’70-es években további telepítésekkel igyekeztek az állományt feljavítani. 1997-ben esett az első érdemleges 4,75 kg trófea tömegű bika, mely a 211 IP pontjával 2005-ig a magyar ranglista 38. helyét foglalta el.

A kezdetben gyenge minőségű dám állomány a szakszerű mértékű és minőségű selejtezés, illetve vadföldművelés hatására növekedni kezdett mind számában, mind a trófeasúlyokban.

IMG_3126

Az elmúlt vadgazdálkodási üzemi ciklusban az érmes bikák aránya közel 25 százalékkal növekedett. Nem csak a bírálati pontok, de a trófeasúlyok is pozitív tendenciát mutatnak.

A dámállomány kezelésekor a minőséget, mint sem a mennyiséget igyekszünk előtérbe helyezni. Ez meg is látszik, az elejtett bikák kora, évről évre egyre növekszik. A 2014. évi barcogásban a terítékre hozott dámbikák 14 %-a volt időskorú, ez az idei évben már 33 % tett ki, ebből is egyértelműen látszik, hogy jó irányba halad társaságunk és az áldozatos munka kifizetődő.

IMG_4078

Évente mintegy 35 – 40 dámbika kerül terítékre. A vadászatok során, minden lövést komoly bírálat előz meg, nem csak a mának, de a holnapnak is ott kel lebegnie a szemünk előtt. A hivatásos vadászok elmondása alapján sok 4,5 kilogramm trófea tömeget meghaladó 9 -10 év körüli dám bikát láttak a területen, ezek azok a bikák, akik megalapozzák a jövő évi barcogás eredményességét.

Forrás: Vezsenyi Imre

Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

     vadgazdálkodási osztályvezető

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*