fbpx

Túlszaporodtak

0

Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja infografikákon foglalta össze, szerintük mi is a baj az állatokkal.
Egy tanulmány szerint Hargita megyében 340 lenne a medvék optimális száma, ezzel szemben a vadásztársulatok becslései szerint ennél 1010-zel több egyed él. Vagyis négyszer annyi medve van már a megyében, mint amennyi optimális lenne.
A medvék lakott területekre szorulnak, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, és bár a legtöbb alkalommal elmenekülnek, számos esetben támadással végződik a találkozás.
Károkat okoznak a gazdáknak, amiknek csak töredékét, és azt is túl lassan téríti meg az állam. A 2013-14-ben regisztrált 745 eset csupán 25%-át hagyták jóvá kártérítésre, Hargitában is csupán a káresetek 46%-át.
A medvék egyre agresszívebbek és kártékonyabbak. 2014-ben az előző évhez képest majdnem megkétszereződött a medvék okozta, bejelentett károk száma.
A vadásztársaságok és az állami szervek alulbecsülik a medvék számát, mesterségesen elfedve a probléma méretét.
És akkor ott vannak még a kvóták! A román szakminisztérium minden évben rendeletben határozza meg a vadászati kvótákat, azaz hogy hány medvét lehet kilőni. A kvóták aránytalanul sújtják Hargitát, hiszen míg a tavalyi idényben Temes megyében a medvelétszám 16%-át hagyták jóvá kilövésre, Hargita megyében csupán 3,9%-át.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke (mondhatnánk úgy is, Orbán Viktorja) többször szót emelt a probléma orvoslásáért, és Brüsszelben lobbizik például azért, hogy a Natura2000-es stratégia hároméves felülvizsgálatáról szóló jelentésbe a medvék emberi áldozatairól szóló rész is bekerüljön.
2013-ban kettő, 2014-ben 15, 2015-ben eddig pedig 8 bejelentett medvetámadás okozta sérülésről tudunk. A számok meglehetősen aggasztóak, ez mindenki számára világos.
Szó szerinti idézet következik: “Az elöljáró pénteken, november 20-án a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy szakbizottsága (ENVE) ülésén kérte az Európai Néppárt frakcióját, hogy tegyen további intézkedéseket a medvekérdés orvoslása érdekében”.
A megoldást hátráltatja, hogy az Európai Unió csupán környezetvédelmi problémaként tekint a medvekérdésre, és így persze, hogy képtelen megvédeni az állampolgárait.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*