fbpx

Ízelítő decemberi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei utolsó lapszámában ezúttal a vadászati kultúra témakörét járjuk körül. Az újságot december 3-tól keresse az újságosoknál.

A tartalomból:

Kultúrtöret

Mint ahogy azt a címmel is sugalljuk, e havi központi témánkul a vadászati kultúrát választottuk. Ez egyfelől hálás tárgykör, hiszen bőven van miről írni, sok szegmenst meg lehet – és meg is kell – említeni, másfelől viszont néhány cikk esetében jól érezheti az Olvasó a szerző keserédes szájízét. Kedvcsinálóként néhány témakör: időutazás Láng Rudolffal, irodalmi múltidéző Békés Sándorral, agancsfaragás Szabó Györgygyel, a sort pedig még hosszan folytathatnánk…

Egy egyszerű segédvadőr…

Többszörös Kaszó-kupa győztes, vadásztársasági elnök, író. Kürtöl, vérebezik és számára a vadászati etika annyira természetes és nélkülözhetetlen, mint egy falat kenyér. Jung Jenővel Bors Richárd beszélgetett a szarvasokról, írásról és a vadászati etikáról.

A pagony dalnoka

Tizenkettedik, egyben utolsó részéhez érkezett a Bársony István születésének 160. évfordulóját ünneplő cikksorozatunk, amelyet dr. Csiák Gyula Bársony-kutató jegyzett. Reméljük, hogy az írásokkal sikerült bemutatnunk Olvasóinknak egy – manapság talán méltatlanul alulértékelt – vadászembert, aki nemcsak író volt, hanem egyfajta morális „iránytű” is: „A szem itt csak optikai műszer, a világosság, amely látni enged, a lélekből sugárzik.”

A pástétom lelke

Fácánlevest minden vadász készített már, és persze az sem kizárt, hogy pástétomot is, sőt… Sági Szilárd rovatában egy látszatra egyszerűnek tűnő, ám nem feltétlenül mindenki számára könnyen elkészíthető fogást vesz elő. Ha „túl sok” vadászrészt kapott a téli fácánozások alkalmával, akkor egy jó tippre bukkanhat ízválasztó cikkünkben.

A teremtés sokféle művészete

Az eddig megszokotthoz képest ezúttal nem kizárólag – szigorú értelemben vett – „száraz”, szakmai témák irányába szeretnénk felkelteni Olvasóinkban az érdeklődést. Egy rövid kalandra invitáljuk önöket a vadászattal kapcsolatos festészet, képzőművészet, irodalom, fotográfi a és zene világába. Az említett témakörökkel kapcsolatban felvetettünk egy-egy kérdést, amelynek megválaszolására elismert

művészeket kértünk meg. A többi között elolvashatják Máté Bence, Prihoda Judit, Valaczkai Erzsébet, Blaumann Ödön, Marek József, vagy például dr. Koncz István véleményét is.

Irodalmi pályázat

„Hibáztam” – ez volt a mottója idei irodalmi pályázatunknak. A beérkezett pályaművek közül a legjobbakat olvashatják irodalmi rovatunkban, amelyeket szokásunkhoz híven Pócz Dániel illusztrációi tesznek teljessé. Érdemes megemlíteni, hogy az értékelt munkák között akadt egy, amelyet egy általános iskolás fiú írt.

Kakukktojás Isny-ből

A Blaser F3 az elmúlt évek során utat talált sok vadász fegyverszekrényébe. A Blaser gyárnak köszönhetően ezúttal egy nem csak a vadászok igényei szerint készült – mint ahogy az elnevezése is jelzi – F3 GameCompetition modellt kaptunk, 12/76-os kaliberben alapos kipróbálásra. A puskából jelenleg hatféle modellt gyártanak, és ezen modellek kivitelei szinte kimeríthetetlenek.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*