fbpx

Keresztet állítottak Széchényi Zsigmond halálának 50. évfordulója alkalmából

0

Áprilisban a vadászok és az erdészek a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjára, gróf Széchényi Zsigmondra emlékeztek, aki a Fejér megyei Sárpentelén töltötte gyermekkorát. Itt tanult meg vadászni édesapja szárnyai alatt. Az írói vénával megáldott vadász könyveinek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai vadászirodalom elfogadottá vált. A kastélynak, amelyben egykor gróf Széchényi Zsigmond élt, mára nyoma sincs, mindössze egy emlékkő és a kápolnatemető kertjében nyugvók nevei emlékeztetnek a régmúlt időkre.

A híres vadász, utazó és író halálának 50. évfordulójának alkalmából ünnepélyes rendezvénysorozatot szerveztek. A megemlékezés április 19-én egy irodalmi esttel vette kezdetét, amelyet a Vörösmarty Társaság tartott. Április 22-én pedig a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség szervezett „Széchényi Zsigmond emléktúrát” az érdeklődők számára.

A szombati megemlékezés alkalmából a Szent Kereszt felmagasztalása templom sírkertjében, a szülők sírja mellett a VADEX Mezőföldi Zrt., a Fejér Megyei Önkormányzat és az OMVK Fejér Megyei Szervezete emlékkeresztet állított. A díszes, tölgyfából készült emlékművet Spányi Antal megyés püspök áldotta meg. A rendezvényen díszvendégként köszönthették gróf Széchényi Zsigmondné Mangi nénit, a neves magyar vadászíró feleségét.

A megemlékezés alkalmából Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét hallgathatták meg a résztvevők, aki így fogalmazott köszöntőjében: „A 20. század második felének történelme igen hálátlanul bánt el kései utódával, s mindazzal az ősi hagyománnyal, amit Széchenyi Zsigmond képviselt. A sárpentelei szülői ház is rommá lett. Ő maga pedig egyszeriben nincstelenné és osztályidegenné vált. De tartását nem vehették el tőle, mindhalálig hű fia maradt hazájának. Öröm és megtiszteltetés, hogy egykori hűséges társa, örökségének megtartója, felesége, Mangi néni megtiszteli a vadászokat, és együtt emlékezik velünk férje halálának 50. évfordulóján…”

A felolvasást követően Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár köszöntője következett, majd Széchenyi Zsigmond helyi kötődését kiemelve Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke beszélt. A megemlékezés koszorúját a VADEX Mezőföldi Zrt. nevében Majoros Gábor vezérigazgató, valamint Kisteleki Péter és Balsay Miklós nyugalmazott vezérigazgatók helyezték el a kereszt lábánál.

A templom közelében található emléktáblánál L. Simon László országgyűlési képviselő beszédében a gróf írói munkásságára emlékezett. Az emléktáblát a Földművelésügyi Minisztérium nevében Ugron Ákos Gábor, a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Dr. Molnár Krisztián elnök úr, az OMVK Fejér Megyei Szervezete nevében Pechtol Lajos és Pechtol János, a Fejér megyei Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság nevében Sénik István úr, valamint a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség nevében Asbóth Katalin, a Fejér megyei Természetbarát Szövetség nevében pedig Durmitsné Baizs Rózsa koszorúzta meg.

Az emléknap alkalmából több mint száz meghívott és az esemény iránt érdeklődő látogató érkezett az ünnepélyes megemlékezésre. A Bakony Vadászkürt Egylet kürtszólójával kísérte végig a rendezvényt.

A megemlékezést április 25-én a „Széchényiek Sárpentelén” című tudományos konferenciával zárták, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára szervezett.

Forrás: erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*