fbpx

Az őskőkori vadászatot mutatták be Salgótarjánban

0

Az őskőkori vadászatot és a 16-17. századi katonaközösségeket is bemutatták Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeumban a régészet napi programokon, az érdeklődők a középkori-kora újkori Salgó várába is ellátogathattak – tájékoztatta az MTI-t az intézmény igazgatója. Shah Gabriella elmondta: pénteken Zandler Krisztián régész avatta be a látogatókat a középső, illetve a felső őskőkorban a Cserhát és az Ipoly vidékén élő vadászok, az úgynevezett mamutsztyepp állataira vadászó neandervölgyi ősemberek és az anatómiailag modern emberek életébe.

Az előadások arra keresték a választ, milyen szempontok szerint választották ki táboraik helyét a neandervölgyi vadászcsoportok, milyen állatokra vadásztak, hogyan készítették eszközeiket, és azokat milyen munkavégzésre használták, majd az éghajlat változása következtében hogyan változtak a zsákmányállatok, a vadásztáborok és az eszközök.

Tóth Balázs régész arról adott képet, hogyan éltek, hogyan határozták meg magukat, és milyen anyagi kultúrát hagytak maguk után a 16.-17. századi Magyarország területén egymás ellen harcoló nyugat-európai, magyar, és oszmán-török, valamint balti csapatok. Szombaton Tóth Balázs vezetésével látogathattak az érdeklődők a salgói várba. A kiránduláson megismerkedhettek a vár történetével, építésének korszakaival, az egykor ott lakók életével, a 13. század végétől a tizenöt éves háborúig.

Fotó: dornyaymuzeum.hu

Fotó: dornyaymuzeum.hu

Forrás: MTI

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*