fbpx

Ízelítő júniusi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei hatodik lapszámában ezúttal az utódok és a velük kapcsolatos kérdéseket járjuk körül. Az újságot június 1-től keresse az újságosoknál! Ha nem akar addig várni, akkor pár perc alatt könnyen előfizethet (így a magazin már korábban a postaládájában várja majd), amennyiben ide kattint.

A tartalomból:

– Május elején már látni borjakat vezetgető szarvasteheneket. Ebben a hónapban látja meg a napvilágot a legtöbb utód, az új nemzedék. Belegondolni is nehéz, hogy a most még botladozó kis bika várhatóan 2029-ben lesz majd a csúcson, talán akkor növeszti majd élete legnagyobb agancsát. Addig azonban rengeteg megpróbáltatáson kell még keresztülmennie… A VADÁSZLAP júniusi lapszámában Nagy János elmélkedik arról, hogy milyen messze esik az alma a fájától, ha gímszarvasnak születik?

– Miként vásároljunk magunknak vadászkutya kölyköt, illetőleg miként induljunk vele el a közös munkával? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Magyar VADÁSZLAP júniusi lapszámában két hivatásos vadász, Bíró Tamás és Hári Csaba segítségével.

– Május közepétől, amikor a lucernákat, réteket, utak szélét kaszálják a gazdák, a mező vadjai és madarai éppen a szaporulatneveléssel vannak elfoglalva. A fürjek, pacsirták, fácánok, foglyok a fészkeiken ülnek vagy éppen a fiókáikat, csibéiket vezetik a fűben, lucernásokban nagy mennyiségű rovart és azok lárváit összeszedve. A mezei nyúlfik, illetőleg őzgidák szintén a lucernásokban találnak menedéket – és bőséges táplálékot. Menteni kell a menthetőt! Az utódok mentéséről Farkas Tibor ír a VADÁSZLAP soron következő lapszámában.

– „A két őzgidát szétkaszáló földművesre – másodfokon – egy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és 4000 euró pénzbüntetést szabott ki a bíróság. A gazdálkodó ezt megelőzően a 3000 eurós pénzbüntetést nem fogadta el.” – így kezdődik egy Németországból származó, talán a magyar vadászok számára is reményt keltő hír. Az eset még 2013-ban történt. Ez a szigorú, vadvédelmi szempontból precedens értékűnek tekinthető ítélet a maga idejében meglehetősen nagy port kavart, és további gondolkodásra sarkallta az ottani vadgazdálkodókat és lapunk szakmai igazgatóját, Németh Zoltánt is.

– Ízválasztó rovatunkat ezúttal a Gasztrokibic helyett a „Konyhafőnök” című műsorból ismert Vári Dávid pátyolgatta. A menüre ezúttal borzgerincfilé paszternákpürével, marinált céklával és barnamártással került.

– Simon Szabolcs munkatársunk a Blaser R8-as puskát tesztelte, amelynek tapasztalatait két hosszabb írásban osztja meg olvasóinkkal.

– Sokszor hallunk arról, egy puska vagy egy töltény mennyire pontos vagy pontatlan. Ezek az állítások azonban gyakran ezer sebből véreznek. Egyrészt a lőszer maga nem lehet pontatlan – ahogy például a 95-ös benzin sem lassú –, hiszen egy muníció önmagában semmit nem ér. Lövedék már lehet pontatlan, de ez nagyban függ a fegyvertől is: mennyire használt a csöve vagy a töltényűrje, s az is vitathatatlan, hogy nem minden fegyver szeret minden lőszert. Tételezzük fel, hogy a puskánk jó műszaki állapotú, és a lőszerben sincs semmi kivetnivaló… Tőtős Lehel gondolatairól bővebben a Magyar VADÁSZLAP júniusi lapszámában találhat információt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*