fbpx

Lezajlott a Pilisi Parkerdő Zrt. éves jelölőversenye

0

Az erdőgazdaság 32. alkalommal rendezte meg hagyományos erdészversenyét, amelynek idén a Pilisszentkereszti Erdészet volt a házigazdája. A feladatok között írásbeli teszt, örökerdő fókuszú faegyed-jelölés és trófeabírálat is szerepelt. A rendezvény végén az Év Erdésze-díjat szakmai pályafutásának elismeréseként Simon László, a Pilisszentkereszti Erdészet kerületvezető erdésze vehette át.

Közel 80 erdész gyűlt össze Pilisszentlélek határában, a Fekete-hegy oldalában kialakított erdészeti versenypályán, ahol idén összesen 36-an indultak neki a versenynek. A Pilisi Parkerdő Zrt. saját dolgozói mellett az Ipolyerdő Zrt. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei is részt vettek a rendezvényen. Hatalmas megtiszteltetés, hogy az egyéni kategóriában induló erdészkollégák között legidősebbként a 84 éves Fritsch Ottó is megmérettette magát.

A megjelenteket Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója üdvözölte, aki köszöntőjében elmondta, hogy a társaság közjóléti és turisztikai fejlesztései mellett természetesen kiemelten fontos, hogy a dolgozók szakmai tudását is folyamatosan fejlesszék.

_DSC6470___

Az első megmérettetés során a versenyzők egy írásbeli tesztet töltöttek ki, melyet a gyakorlati feladatok követtek: Egy mintaterületen – ahol már örökerdő-kezelési elveket valósított meg az erdőgazdaság – kellett azokat a faegyedeket megjelölni, amelyek az örökerdő-szerkezetben mind erdőgazdálkodási, mint természetességi szempontból a legjobb helyen vannak. A jelölés során azokat az örökerdő-elveket kellett a versenyzőknek alkalmazniuk, amelyek a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az elmúlt két évtized során meghonosodott, az erdőgazdálkodás holisztikus, ökoszisztéma-menedzsment jellegét tükrözik.

A továbbiakban a résztvevőknek fametszetekből kellett felismerniük egyes fafajokat, majd a következő állomáson a trófeák bírálását kellett végrehajtani: azt kellett megbecsülniük, hogy milyen távolságra lehetnek a kihelyezett gímszarvas, dám, őz és muflon trófeák.

A famagasság és fatérfogat becslése után, az utolsó állomáson, az élőfakészlet felmérése következett. A komplex feladatok megoldása során az erdészek tehát számot adhattak szakmai felkészültségükről, rátermettségükről, a szünetekben pedig megvitathatták egymás között az örökerdő-gazdálkodás fortélyait is.

A versenyen a csapatokat és az egyéni versenyzőket is díjazták.

Csapat:

  1. Valkó (Hinkó Miklós, Kolozsi Géza, Panyor Diána)
  2. Visegrád (Maurer Kornél, Sándorfi Péter, Tisza Zoltán)
  3. Budapest (Görgős Tibor, Kiss Attila, Monori András)

Egyéni:

  1. Soós Attila (Bajnai Erdészet)
  2. Panyor Diána (Valkói Erdészet)
  3. Hinkó Miklós (Valkói Erdészet)

pilisi_erdesz_2

A jelölőverseny végén Gősi István vezérigazgató-helyettes és Csépányi Péter főmérnök adta át az Év Erdésze-díjat Simon Lászlónak, a Pilisszentkereszti Erdészet kerületvezető erdészének kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. László 1982 óta, megszakítás nélkül dolgozik a Pilisi Parkerdőnél. 35 éve járja a hosszúhegyi erdőt, erdész elődeitől tanult és átvett ismereteit saját tapasztalataival gyarapította. Az erdőben és az adminisztrációban is pontos és alapos munkát végez, szakismeretére bátran lehet támaszkodni a hosszú távú, stratégiai tervezés során is. Erdő- és vagyonvédelmi feladatokban határozott fellépése példaértékű, kiemelkedő teljesítményt nyújtott az erdészet vállalkozási ágazatának fellendítésében, mely során nagy volumenű projektfeladatokkal bízták meg. Lelkiismeretes, szolgálatkész hozzáállására, segítségére és támogatására mindig számíthatnak kollégái.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*