fbpx

XV. Nemzetközi Vad és Halételfőző verseny

0

Igazi nyárias idő fogadta a vadászokat és a „civileket” június 24-én Sátoraljaújhely-Széphalomban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadásznapon. Az országhatár közelségének köszönhetően rengeteg szlovák vadász tisztelte meg a rendezvényt, többen főzőcsapatot is állítottak.

Mazsorettek bevonulása és a Bükki kürtösek köszöntő strófái után, Vágó Piros a Sláger FM műsorvezetője üdvözölt a jelenlévőket. A Hubertus-ökomenikus istentiszteletet követően, a megyei vadászok zászlójának és vérebesek kíséretében hozták be a saroglyán felravatalozott két őzbakot.

A köszöntőkben elhangzott a hasonló rendezvények fontossága, ahol a vadászok és „civil” emberek találkozhatnak, megismerkedhetnek a vadászati hagyományokkal. Kiemelték a határon túlnyúló kapcsolatokat, amit a hazai és a szlovák vadászok ápolnak. Számos kitüntetést átadtak a vadgazdálkodás, a vadászati kultúra ápolása, terén végzett munkáért.

A nap során hatalmas tömeg mustrálgatta a „vadászok utcájában” a kiállított trófeákat és a bográcsokban, üstökben készülődő vadételeket. A Bükki- és a Szlovák kürtösök közös térzenével szórakoztatták a tikkadt látogatókat. Míg a gyermekek kipróbálhatták az íjászatot, a népi játékokat, a görénysimogatót, a kézműves játszóházat, addig a felnőttek nagyobb és hangosabb „játékokkal” múlatták az időt. A VI. Térségi Favágó Versenyen, a bátor jelentkezők megmutathatták ki a legény a fűrész mögött.

Nem maradhatott el a vadászkutya bemutató sem, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. Sokan itt láttak először testközeléből agarakat, vérebeket és hallottak előadást a velük való vadászatról.

Kisteleki Gergely kormoránja és sólymai szintén nagy feltűnést keltettek, akár csak Molnár Renátó, Szarvasbőgő Európa bajnoki bronzérmes versenyző és Wallendums Péter, a Magyar VADÁSZLAP felelős vezető-szerkesztő „Egércincogástól a szarvasbőgésig” című bemutatója. A perzselő kánikulába, ha csak egy-egy hang erejéig is, de hűs, ködös, szeptemberi hajnalok hangulatát sikerült felidézni.

A vásári forgatagban a különböző kézműves portékák és főzősátrak között egész nap hömpölygött a tömeg, mely késő estig kitartott.

Forrás: ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*